Dragoș Damian: “Industria farmaceutică din România începe să fie pusă pe harta europeană”. În cât timp vom putea fabrica o gamă largă de vaccinuri

by admin

Industria farmaceutică din România dă semne că ar putea fi pusă pe harta europeană, însă este un drum lung de parcurs astfel încât țara noastră să reducă practic din diferențele față de celelalte țări din Europa de Est, care au primit sprijin guvernamental și care au beneficiat de stimulente enorme. Cu scopul de a facilita și iniția colaborarea în producția de medicamente și vaccinuri între agenții privați ale țărilor membre, Uniunea Europeană a organizat un eveniment online de punere în contact a producătorilor de medicamente în zilele de 29 și 31 martie.

Directorul companiei Terapia Cluj, Dragoș Damian, speră să reușească să înceapă o colaborare nu numai pe faze de producție în zona vaccinurilor, dar și pe alte arii terapeutice. Spre exemplu, el mărturisește că medicamentele de ATI sunt în mare deficit.

“Industria farmaceutică din România începe să fie pusă pe harta europeană, dar este un drum lung de parcurs ca să reducem din diferențele față de celelalte țări din Europa de Est. Aștept în continuare o strategie guvernamentală consistentă pentru industria chimică și farmaceutică pânâ în 2030, care ar putea reduce din deficitul balanței comerciale a României și din îndatorarea pe termen lung.

Desigur, reiterez nevoia unei investitii într-o fabrică nouă de vaccinuri în România, care în 2-3 ani să poată fabrica o gamă largă de vaccinuri, fie că e vorba de SARS-CoV-2, fie de alte vaccinuri. Mulțumesc Reprezentanței României la UE și Guvernului pentru că a facilitat operatorilor privați din țară participarea la acest eveniment și vom informa asupra etapelor urmatoare”, a transmis CEO-ul companiei Terapia Cluj, Dragoș Damian.

Obiectivul evenimentului online inițiat de Uniunea Europeană a fost cunoașterea capacităților tehnologice, a furnizorilor de materii prime si materiale specifice, a volumelor de productie si a disponibilitatii de lucru intre fabricile din Europa de Vest si Est. Prioritatea a fost ca în Europa de Est să fie găsite unele fabrici care să poată susține întregul ansamblu sau portiuni din procesul de productie de vaccinuri. Din PRIMER (Patronatul Producatorilor Industriali de Medicamente din Romania) au participat 6 companii care au avut contacte cu diversi producatori din tari precum Germania, Olanda, Spania, Franta, etc.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza