De la spaghetti înapoi la mămăligă!

by admin

Ce ți-e și cu lumea asta?! Țara aia de împrumut, cu asistații ăia de doi bani, cu întreținuții publici, cu pensionari, cu alegători motivați de ajutoare electorale, a devenit salvarea a zeci de mii de “salvatori”. Unii dintre diasporeni, părăsiți de curaj în lumea care ne-a fost și ne e model, revin pe ascuns în coliba românească.

În anul trei de facultate, aici la UBB în Cluj, îmi atrăgea atenția un coleg că la examen, unul din profesori s-ar fi exprimat de maniera: “a trebuit să dăm mai repede examenul ca să poată pleca la muncă în SUA căpșunarii, de asta a trebuit să devansăm”. Era vorba de acei studenți care plecau la muncă în străinătate prin diverse programe pe perioada verii. Mărturisesc, acea sintagmă verbalizată de un universitar din Clujul de 5 stele mi-a rămas puternic întipărită în minte ca exemplu extremist, de om lipsit de empatie, fără emoție pentru tinerii care mergeau să își câștige cinstit și cu greu un ban.

Am rămas cu imaginea respectivă care mi-a amplificat simpatia pentru cei care își câștigă pâinea în alte părți. Lucru pe care îl împărtășesc și azi. În schimb, nu am putut empatiza defel cu unii dintre cei plecați, și ajunși la un confort de viață satisfăcător, să critice superior vechiul loc, România, ca și când aici ar mai fi rămas doar niște personaje care se extaziază în fața descălecărilor lor precum odinioară indigenii din Hawai în fața corăbiilor lui James Cook. Cu tot respectul!

Ideea acestui text am avut-o după ce am văzut postarea rațională și plină de sănătate a unui român din Diaspora ( un concitadin și prieten din orașul meu natal ) care taxa acel mesaj disprețuitor de acum ceva vreme al unora față de țara natală. Spun ferm: Diaspora rămâne și a fost în multe situații o șansă a României. Dar discursul extremist se întoarce acum împotriva multora. Oricum, mai mult ca oricând avem nevoie de umanitate în zilele acestea și de responsabilitate în egală măsură. Dar nu pot să nu remarc un avantaj: în țara asistaților trebuie să plătești doar câteva sute de lei și beneficiezi de asigurare medicală!

Te-ar putea interesa si

13 comentarii

Ionut 11/03/2020 - 21:25

Slider ,ești informat greșit sau nu ai reușit să vezi toate detaliile problemei.
1 . Statistic, numărul celor veniți în România e cu 35% mai mic decât anul trecut în această perioadă.( dacă e necesar îți trimit link-ul)
2. Nu au venit în România pentru sistemul nostru de sănătate dar pentru a ” executa” carantina îmbinând un lucru forțat cu cel util( complet greșit după părerea mea ,deoarece denotă o inconștiență)
3. Tot aud sistemul de sănătate românesc gratis etc. Nu ,nu-i gratis nici pe departe cât cel italian. Acolo tot românul care își face “tessera sanitaria” are dreptul la îngrijire medicală la cel mai înalt nivel.
4. Chiar dacă nu și-a făcut-o, in astfel de situații primește îngrijiri medicale în mod automat. O știe toată lumea și chiar sunt surprins de propaganda făcută în ultimul timp că diaspora dorește să profite de ceva…orice. Eventual, uită-te să vezi câte sute de programe au italienii pentru a oferi asistența medicală gratuită celor care nu și-o permit în țări precum România. Eu personal am urmărit cazul mai multor copii aduși la tratament în Italia pentru situații care în țară la noi nu erau posibile.
Hai să învățăm ceva de la diaspora și să ” cotcodăcim ” mai puțin și să lucrăm mai mult și mai bine. Vremea cu las’ că-i bun și așa, a trecut…

Raspunde
Bogdan 13/03/2020 - 11:08

Bravo Ionuț !

Raspunde
Geo 13/03/2020 - 16:57

Ionuț, noroc cu tine. Acum am înțeles! De fapt au venit toți să-și viziteze neamurile. Dacă-i infectează un picuț, “las’ că-i bun și așa” .

Raspunde
Andrei andrei 11/03/2020 - 22:29

Săracilor acum fugiți că șobolani sa nu muriți acuma sa stați acolo pentru ce mai veniți acasă vie frica de moarte da muriți jegoșilor sa nu va de-a drumu in tara că așa meritați așa trebuie tratați gunoaie că ăștia
Să vedeți ce înseamnă până acuma ați uitat de Romania nici nu mai știați sa vb românește acum al dracu știți să veniți și să vb românește

Raspunde
Maria Luca 12/03/2020 - 09:35

Oameni buni, de rai ce santeti o sa va ia dracu, fiindca Dumnezeu nu se mai poate uita la voi….Puneti genunchii la pamant si lasati rautatea….Fiecare persoana are dreptul la libertate si la viata….Nu este vinovat nici un om de rand de tot ceea ce se intampla….Frica, frica mare sa ne fie, ne asteapta vremuri grele si dureroase😢😢😢🙏🙏🙏
DOAMNE IARTA-NE!

Raspunde
tata lui andrei andrei 12/03/2020 - 10:43

fake ! … daca te uiti putin la poza, iarba din cadru e cam de luna iulie si pamantul ars de soare ,culoarea cerului … etc… deci turistii care vin in vacanta sa cheltuie bani in tara …. coada mare !? eterna incompetenta a vamesilor…. de cand ma stiu a fost coada in vamile romanesti…deci .

Raspunde
Mihaela 12/03/2020 - 13:45

Romanii (jegosi) care sunt in alte tari s-ai dus de nevoie si ajutau si familile care sunt morti de foame in Romania.Romanii este un popor rău ,nu este altruist 🤮.
Stați liniștiti ca o sa ajungă și acolo virusul…

Raspunde
Romina 12/03/2020 - 16:19

Vor fi tratati cu nurofen si paracetamol.In loc sa le dea ajutor Ii trimit acasa …putini medici competenti au ramas in ro .asta numa din cauza guvernului …!Eu sunt romanca da prefer sa raman in Italia 🇮🇹 Chiar daca e o perioada nasoala medici isi fac datoria iar guvernul a luat masuri drastice!Ma rog la Dumnezeu sa nu se ajunga grav in Ro pt.familia mea si cei dragi…😍❤️Ar fii bine sa va rugati si voi la Dumnezeu lasati rautatea si injuraturile…

Raspunde
Alexandru Dascălu 14/03/2020 - 12:40

Andrei Andrei (te ascunzi sub un nume fals, desigur!). Nimeni nu pleacă de bucurie de acasă, să muncească printre străini. Că vin acasă este un gest firesc, în natura umană. Chiar dacă aici vor fi mai prost tratați decât în Italia. Și-apoi, sunt oameni și oameni. Nu toți își denigrează conaționalii. Aici nu avem lepre puturoase și oameni harnici?

Raspunde
Valentin Iordachescu 14/03/2020 - 13:00

Am vazut imagini,am citit comentarii si…ma ingrozesc! Român contra român,om contra om! Fratilor,ati inebunit? Nu stiu din ce cauza vin astia acasa! Poate din simt stramosesc,posibil,dar indiferent care le este scopul,este tara lor.Aici s-au nascut,aici au invatat,aici au muncit (marea majoritate) si implicit aici vor muri.Este ca si cum ai pleca in vacanta o luna,inchizi casa si te intorci peste o saptamana ca la Constanta s-a declansat o epidemie de gripa.Revii acasa,la proprietatea ta,nu? Sau treci dincolo la bulgari? Personal am doua decenii de cand lucrez legal in strainatate. Dragilor,nu am plecat de bine.Nimeni n-a plecat de bine…iar cei care au ramas,poate n-au avut curajul s-o faca,sau n-au vrut,sau o duceau bine aici.Nu este treaba mea,cert este ca fereasca Dumnezeu de un razboi sau o foamete,ca ne mancam intre noi fara sa clipim.

Raspunde
Petru Dimofte 16/03/2020 - 17:45

Asa-s românii buni creștini, iubitori si solidari, se au ca frații, nici urma de dihonie sau de invidie……..
Imi amintesc de țațele care-si spun transmit una alteia cu nerăbdătoare și bucuroasă tristețe ” ai auzit, a murit X !? ”
Ba, imi amintesc si de cei trei ciobani mioritici.
Unul mergea in față, iar ceilalți ii băgau degetul in fund si se prăpădeau de râs…in vreme ce miorița murea de gălbează!

Raspunde
Lili 22/03/2020 - 07:54

Suntem plecați de 30 de ani în Austria. Nu știu ce are lumea cu diaspora, ba sus ba jos. Ați văzut la tv cine sunt majoritatea celor care s, au íntors. No comment. Am spus majoritatea. Încă sunt destui care pleacă sau vor să plece. Motivele sunt economice. Acum să pleci este sinucidere ptr că riști să fii infectat la frontieră sau în carantina colectivă. Și cu tot riscul se pleacă ptr că mulți erau la negru și multora nu le ajung bani. Dar astea sunt motivele fiecăruia sau poate au copii acasă,părinți bătrîni etc etc. Dar asta cu nesfărșita controversă și polemică cu diaspora are un gust politic de manipulare ca și măciuca naționalismului ptr a distrage atenția de la situația dezastruoasă a țării noastre. Asta nu a făcut, o diaspora.

Raspunde
lary 01/04/2020 - 21:27

scuzama dar inainte de a deschide gura trebuie sa vezi adevatul nu vorbim.sa ne afirmam cei care au venit in tara nu suntem cei care avem.un servici stabil.cu contract de munca avem.o casa pentru care platim.chirie in tara au venit.cei care munceau pe unde apucau au venit fetele.vesele au venit pesti si cei care controlau la buzunare Asa ca am.o mica rugaminte inainte de a deschide gura vezii daca si creerul.e conectat

Raspunde

Comenteaza