De astăzi încep controalele în școli pentru respectarea regulilor sanitare, a anunțat ministrul Educației

by admin

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că începând de astăzi, 4 octombrie, în unitățile de învățământ din România vor începe acțiunile de control privind respectarea regulilor de protecție sanitară împotriva COVID-19.

„Am insistat să fie cuprinsă şi în Hotărârea CNSU – intensificarea acţiunilor de control din partea inspectoratelor şcolare judeţene, direcţiilor de sănătate publică şi a tuturor instituţiilor abilitate. Acest lucru de intensificare a acţiunilor de control în vederea verificării respectării riguroase a normelor face parte şi din ordinul comun de ministru. Trebuie intensificate aceste controale.

Inspectoratele şcolare judeţene, conducerile şcolilor, direcţiile de sănătate publică şi chiar instituţii în Ministerul de Interne. Cei care au aceste controale în responsabilitate ştiu să le facă şi noi vom insista să le facă, iar noi vom verifica în ce măsură se fac aceste controale. Ar trebui să înceapă de mâine evident şi vor începe de mâine. Vom intensifica acţiunile de verificare în toate şcolile din România”, a explicat ministrul Educației pentru Digi24.

Sorin Cîmpeanu a vorbit și despre pragul de incidență a COVID-19 până la care orele se vor ține cu prezența fizică a elevilor.

„Ordinele de carantinare prin care localităţile intră în carantină vor prevedea în ce măsură activităţile pot să se mai desfăşoare sau nu în carantină. Cele mai mult dintre activităţi nu se vor mai putea desfăşura în carantină, însă aceste lucruri vor fi precizate de către ordinele de carantinare care sunt emise de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă”, a declarat Cîmpeanu.

Ministrul Educației a făcut și un apel către părinți, pe care i-a rugat să nu își trimită copiii la școală dacă au cele mai mici simptome specifice infecției cu noul coronavirus.

„Fac apel încă o dată la înțelegere din partea profesorilor, dar și din partea părinților, pentru ca acest proces educațional să continue. Repet, pierderile au fost foarte mari. Le plătesc întâi elevii, le vom plăti noi, întreaga societate.

Nu poți condamna un părinte pentru că este temător în raport cu starea de sănătate a propriului copil. Poți să înțelegi această teamă, dar poți să-i explici încă o dată, că nu copiii sunt cei care trebuie să plătească costurile unei atitudini generalizate în rândul întregii populații a României.

Nu copiii sunt responsabili pentru starea de sănătate a părinților și bunicilor, ci invers. Copiii au nevoie de educație.

Acei părinți care au o frică foarte mare pot face ceva extrem de util pentru copii: să se vaccineze. Și ei, și bunicii. Fac un apel ca părinții să nu își trimită copiii la școală, dacă au simptome specifice”, a mai declarat Sorin Cîmpeanu.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza