Daniel Buda (PNL), despre intrarea României în Spațiul Schengen aerian și naval:” O victorie a diplomației, tehnic suntem pregătiți pentru aderarea la Schengen ”

by Christian Suciu

Europarlamentarul Daniel Buda a subliniat importanța aderării României la Spațiul Schengen aerian și naval în perspectiva aderării depline la spațiul european de liberă circulație în cadrul unei intervenții pentru emisiunea Prima News cu Ciprian Aron. Liberalul susține că o aderare deplină la Schengen va consolida securitatea la frontierele României, în special cu Ucraina și Republica Moldova.

” Suntem într-o victorie de etapa extrem de importantă pentru Romania și faptul că astăzi suntem aici este rezultatul unui efort depus de-a lungul timpului de diplomația românească deoarece din punct de vedere tehnic, suntem pregătiți pentru aderarea la Schengen. “a afirmat eurodeputatul pentru emisiunea Prima News cu Ciprian Aron.

”Din punct de vedere economic suntem extrem de afectați, vedem camioanele cum stau cu zilele prin vămi și acest lucru se datorează pe de-o parte birocrației dar și a infrastructurii învechite, incapabilă sa absoarbă un trafic atât de intens.” a mai adăugat Daniel Buda.

În privința unei eventuale aderări a României și pe cale terestră în Spațiul Schengen, acesta a amintit că România îndeplinește deja condițiile tehnice necesare iar odată finalizată aceasta va aduce noi garanții de securitate în ce privește granițele terestre ale țării.

” Toate discuțiile concură în ceea ce înseamnă intrarea României in Spațiul Schengen anul acesta deoarece, dincolo de faptul că suntem pregățiți, vom avea ocazia să demonstrăm că suntem în măsură să protejam spațiul Uniunii Europene iar aceasta intrare terestra va permite României să securizeze în plus granițele terestre.”, a mai transmis Daniel Buda, în intervenția sa pentru Prima News.

Totodată, fostul inspector-șef al Poliției Române, Generalul Teodor Pop-Pușcaș a afirmat că aderarea terestră ar reprezenta un avantaj considerabil privind integrarea europeană a României, ținând cont de toate eforturile care s-au făcut în ultimii 20 de ani privind pregătirea din punct de vedere tehnic pentru acest obiectiv național.

”Nu putem să fim nihiliști. Acest pas (Schengen terestru) este realmente un pas mare spre integrarea noastră europeană totală. În ce privește pregătirea tehnică sunt peste 20 de ani de când am intrat în Uniunea Europeana, în toți acești ani, și înainte de asta s-au făcut pregătiri masive din punct de vedere tehnic, la securizarea frontierelor. Cazuri atipice sau exemple negative vor exista întotdeauna, indiferent de cât stăm in afara Schengen-ului. Este cert însă ca aceasta voință politică a fost amânată de către Austria în mod imprevizibil.”, a declarat Teodor Pop-Pușcaș pentru emisiunea Prima News cu Ciprian Aron.

VIDEO:

Te-ar putea interesa si

Comenteaza