Arbori de ginkgo biloba și Canalul Morii la vedere în Parcul Caragiale

by admin

Mai mult spațiu verde și descoperirea unui tronson al Canalului Morii sunt doar două din noutățile pe care autoritățile le au în vedere în proiectul de reabilitare a Parcului Ion Luca Caragiale din Cluj-Napoca. Vor fi plantați inclusiv doi arbori din specia ginkgo biloba. De asemenea, soluția propusă de arhitecți presupune desființarea parcării actuale din fața Palatului Telefoanelor și extinderea parcului cu 1.400 mp.

Primăria Cluj-Napoca, prin Centrul de Inovare și Imaginație Civică (CIIC) a organizat joi, 20 februarie, o dezbatere publică având ca temă reabilitarea parcului Ion Luca Caragiale și a zonei adiacente, inclusiv a străzii Octavian Petrovici.

”Acesta este un proiect important pentru centrul orașului, pentru care ne-am propus trei obiective: regândirea parcului Caragiale, amenajarea străzii Octavian Petrovici și descoperirea unui tronson al Canalului Morii.  Acest proiect face parte din planul de investiții walkable city, prin care ne dorim să creăm un oraș prietenos pentru pietoni și să creștem calitatea vieții. Proiectul urmează să fie finanțat din fonduri europene, în exercițiul financiar 2021-2027”, a declarat Ovidiu Cîmpean, director de dezvoltare în cadrul Primăriei Cluj-Napoca și, totodată coordonatorul CIIC.

Proiectul privind reabilitarea parcului Ion Luca Caragiale și a străzii Octavian Petrovici a fost realizat de către biroul de arhitectură Vlad Rusu, are în vedere o suprafață de aproximativ 5500 mp și își propune în primul rând să crească spațiul verde și cel pietonal din centrul orașului. Propunerea de amenajare a parcului presupune desființarea gardului viu, dar și plantarea a 44 de noi exemplare de arbori, din diferite specii, inclusiv doi arbori din specia ginkgo biloba. De asemenea, soluția propusă de arhitecți presupune desființarea parcării actuale din fața Palatului Telefoanelor și extinderea parcului cu 1400 mp. Prin descoperirea Canalului Morii pe latura de nord a parcului se urmărește asigurarea  unui acces în vecinătatea acestuia, prin sistematizarea malului drept al canalului cu un taluz înierbat și gradene de acces la luciul de apă. De asemenea, se propune o pasarelă pietonală peste canal, în zona mediană a parcului pentru a asigura o trecere către Sinagoga existentă pe strada Barițiu, dar și pentru a încuraja redeschiderea unui traseu istoric spre Dealul Cetățuii prin reconstruirea Podului Nemților peste Someș, într-un viitor apropiat.

 În noul parc se va asigura un sistem de iluminat public și arhitectural cu tehnologie LED, iar dotarea cu mobilier urban presupune: bănci pentru odihnă, coșuri de gunoi, rastele pentru biciclete, panouri cu caracter informativ privind descoperirile arheologice și istoria orașului.

 În cazul străzii Octavian Petrovici se dorește desființarea locurilor de parcare și  se propun rasteluri pentru biciclete, o stație de alimentare biciclete și trotinete electrice, dar și bănci pentru odihnă.

În urm dezbaterii, s-a conturat ideea păstrării actualei funcționalități a parcului, aceea de skatepark. Nu doar skaterii, ci și alți clujeni prezenți la dezbatere au cerut păstrarea în noul parc a unor elemente pentru skateri, precum obstacole, borduri sau mini-rampe, având în vedere faptul că acesta  a fost practic primul skatepark din oraș și ar trebui păstrată o memorie a locului. O decizie în acest sens va fi luată în urma unui workshop la care va fi invitată să participe comunitatea de skateri, dar nu numai.

Printre propunerile primite de la participanții la dezbatere se mai numără amenajarea unei căderi de apă în zonă, punerea în valoare a Canalului Morii printr-o „undă de lumină”, folosirea de materiale ecologice în parc, de tipul „green concrete”, amplasarea unei toalete publice în parc, dar și o propunere-experiment: închiderea circulației auto pe strada Barițiu în weekend, cu păstrarea circulației tramvaiului.

Centrul de Inovare și Imaginație Civică (CIIC) a fost lansat în toamna anului 2017,  fiind un laborator de idei, permanent, în care se dezvoltă și se testează diferitele forme de colaborare între actorii din oraș, cu scopul de a încuraja participarea clujenilor la viața orașului și de a promova discuții privind proiectele de dezvoltare urbană.

Dezbaterea din 20 februarie a fost parte a proiectului ,,Creșterea transparenței decizionale și simplificarea procedurilor administrative pentru cetățeni – ANTO – CIIC’’,  finanțat prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014 -2020 (POCA).

Proiectul are două componente. Una are în vedere design-ul, dezvoltarea si implementarea unui sistem electronic de digitalizare și simplificare a serviciilor publice oferite cetățenilor Municipiului Cluj-Napoca prin implementarea funcționarului public electronic si virtual – ANTONIA. Cealalată prevede utilizarea Centrului de Inovare și Imaginație Civică în planificarea strategică a proceselor de inovare socială, pentru creșterea transparenței decizionale și simplificarea procedurilor oferite cetățenilor municipiului Cluj-Napoca.
Te-ar putea interesa si

1 comentariu

Radu Pula 20/04/2020 - 02:18

Se descopera canalul morii, acoperit doar acum cativa ani, ocazie cu care s-au taiat si salciile. Si pt. ca nebunia sa nu se opreasca, a venit acum un destept cu Ginkgo. De ce sa se replanteze salciile, care sunt plante traitoare langa apa cand se pot aduce Gingko chinezesti care pe langa ca in primii 25 de ani arata oribil si se mai poate risca si provocarea de alergii. Super.

Raspunde

Comenteaza