Cod galben de ploi și vijelii la Cluj. A fost emisă și o avertizare de inundații

by admin

Clujul se va afla până mâine sub un cod galben de ploi torențiale și vijelii. Avertizarea este valabilă până marți dimineața, la ora 10:00, și vizează alte 18 județe din vestul, centrul și sudul țării.

Potrivit meteorologilor, în intervalul menționat vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată în Banat, Crișana, Maramureș, vestul Olteniei, în cea mai mare parte a Transilvaniei, nord-vestul Moldovei, în Carpații Occidentali, în nordul Carpaților Orientali și local în Carpații Meridionali. Vor fi averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină. În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor depăși 25…40 l/mp.

Gradul de instabilitate atmosferică se va menține accentuat pe tot parcursul săptămânii.

De asemenea, și Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o atenţionare cod galben de inundații pentru râuri din 9 județe. Atenţionarea este valabilă până marți, la miezul nopţii, pe râuri din Maramureş, Bihor, Cluj, Arad, Hunedoara, Alba, Caraş Severin, Gorj și Mehedinţi.

Hidrologii anunță scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice Vişeu, Iza, Lӑpuş, Someşul Mic, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Arieş, Nera, Cerna, Dunăre – afluenţii mici aferenţi sectorului amonte S.H. Orşova, cu posibile depăşiri ale cotelor de atenție.

Atenţionarea hidrologică vizează în principal fenomenele de scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale, care se pot produce cu probabilitate mai mare pe unele râuri mici din judeţele Bihor, Cluj, Alba şi Arad.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza