Clujenii vor avea un sistem de alertare în caz de urgență

by admin

Începând din acest an, la Cluj-Napoca va funcționa un sistem de alertă prin mesaje audio a populației în cazul unor urgențe, fenomene meteo extreme sau calamități naturale. Sistemul poate fi utilizat fără costuri pentru autoritățile locale și instituțiile publice partenere și se numește S.A.F.E. – Semnale Alarmă Fenomene Extreme.

Reprezentanții Primăriei municipiului Cluj-Napoca au semnat luna aceasta un protocol de colaborare cu InfoTrafic, în vederea utilizării sistemului. Este vorba de radioul care se aude în stațiile de autobuz din Cluj-Napoca, care a implementat în 2019 proiectul „S.A.F.E. – Semnale Alarmă Fenomene Extreme” și a invitat principalele instituții responsabile cu siguranța cetățeanului să se asocieze acestui proiect.

„Instituțiile partenere vor avea acces direct în aplicația integrată în sistemul InfoTrafic, iar în cazul unor urgențe sau fenomene naturale extreme pot selecta, pentru difuzare, mesaje audio de avertizare pentru cetățeni. Aceste mesaje audio vor fi difuzate cu frecvența selectată, de exemplu la fiecare 15 minute, în difuzoarele InfoTrafic, prezente în stațiile de autobuz din Cluj-Napoca”, arată inițiatorii proiectului.

Mesajele incluse în interfață sunt preînregistrate și aprobate de Instituțiile implicate. Persoanele abilitate, respectiv instituțiile implicate în acest proiect, accesează aceste mesaje online, având dreptul de a alege locațiile unde doresc difuzarea mesajului. Ca exemplu, mesajele pot fi de atenționare, pentru cazurile în care circulația este închisă în centrul orașului, atunci când sunt organizate manifestări publice. Dar pot fi folosite și în cazuri in care apar fenomene meteorologice extreme (de la caniculă la furtuni puternice, cutremur etc).Te-ar putea interesa si

Comenteaza