CFR Cluj și Regina Maria. Mai mult decât fotbal

by admin

Acum, că în scandalul testelor fals-pozitive de coronavirus, a apărut și punctul de vedere al celor de la Regina Maria, se poate vedea câte ceva din derizoriul cotidian al sistemului  – și nu neapărat de fotbal e vorba.

Parc-ar fi predestinat scandalul  cu numele celei mai iubite Regine; prin 1917, în ziarul România, apare o fotografie dintr-un spital de front:  Regina însăși îngrijea și îmbărbăta soldații răniți. Doar că în titlu, ”Regina Maria dă pildă soldaților români”, la cuvântul ”pildă” zețarul  înlocuiește litera l cu litera z; ziarul e pus la vânzare, e scandal mare, ziarul e retras (atâta cât se mai poate). ”România” era o gazetă finanțată de guvern, s-au făcut comisii peste comisii, anchete, dar nimeni nu l-a dibuit pe zețarul răzbunător și probabil sătul de aventurile amoroase ale Reginei. Tot urgență sanitară era și atunci, ca și acum, și aceleași comisii iși duc traiul, chiar dacă subiectul de azi trece de bariera cancanului.

Subiectele astea ajung în presa ”mare” doar când e vorba de personalități sau evenimente importante; în rest, poate pe facebook să mai conteze prin câteva like-uri sau suduieli. Dar: imaginează-ți că trebuie sa pleci în concediu. Multe din țarile Uniunii cer acum test pentru români. Te duci la Regina Maria, că-i clinică de-aia cu ștaif și ai văzut reclama la tv. Plătești câteva sute de lei de fiecare membru al familiei, faci testele și… surpriză: ”No, musai să stăm acasă”. ”Apoi cum, că am fost atenți, am respectat igiena, n-am ieșit decât cu mască, cum Dumnyezo?  etc.  etc”. S-a dus nu doar concediul, s-a dus și liniștea. Vă ia DSP-ul în evidență. Poate vă bagă în spital, dacă or mai fi locuri. Sună neamurile, numărăpe dește câyte zile au trecut de când ați fost la grătar împreună. Te iau copiii la întrebări: ”Tata, o să murim?”. Voi n-aveți șansa sau banii să vi se repete a doua zi testele, să vadă dacă au fost fals pozitive, alarmă falsă. Și stați toți cu inima cât un purice. Sau poate ai problemă cu rinichii sau cu inima și musai să te vadă un doctor – și dacă te vede, musai să faci test și ți-e groază de spital, las’ că mergi la privat că-i mai sigur, așa-i? Și-iar vine comparația aia cu inima cât puricele.

Cine răspunde pentru toate astea? Cei de la Regina Maria zic că fac un audit, o comisie, să vadă ce și cum e cu minunea.  Șefimea fotbalului intră în alertă: până în 3 august musai să trimită către forurile europene numele echipelor care joacă în cupele continentale. Cei de la CFR Cluj își fac cruce, trebuie să joace trei meciuri în șase zile. Tu și eu stăm și privim la scandalul ăsta: mai îndrăznim să facem testele? Câte teste musai să plătim ca să știm sigur dacă avem sau nu spurcăciunea asta de boală?

Știi care-i baiu mare în țara asta? Că adevărurile nu mai sunt o miză publică – și de aici până la lipsa de încredere în autorități, în corporații, în orice de dincolo de propria curte mai e doar un pas. Facem ceva doar când ne ajunge cuțitul la os, punem ideea de specialist în paranteză, că specialiștii ăștia încurcă meandrele concretului politic – bașca faptul că majoritatea politicienilor nu înțeleg neologismele din textul unui specialist, darmite ideea întreagă… Dacă țara asta ar fi un om, zilier ar fi, la marginea Europei – atât au știut să facă în decenii ăi mari din capu’ țării: o țară de pe azi-pe mâine.

De fapt, ce nu spune nimeni e cunoscut de toți: nu sunt oameni. Câți epidemiologi, câți microbiologi mai sunt în țara asta? Câți calificați avem? În cercetare cât am investit? Câți dintre cei care lucrează azi la un Real Time PCR de-ăla de făcut teste sunt calificați pe repede ‘nainte? O să se enerveze unii, dar se vede că, așa cum or fi, cu pereți scorojiți și faianță de anii 70, cu plicuri și cu dracu’-lacu’, tot spitalele de stat au rămas rezervorul de profesionalism. La Regina Maria or avea condiții de cinci stele, dar ajunge o bâtă la un car de oale: cum faci ca 23 de oameni să fie ieri betegi de Covid și azi să fie sănătoși? Să fie oare suprasolicitarea celor acolo care musai să facă și partea de birocrație pe lângă actul medical? Să fie trufia cu care s-au băgat în seamă, deși – acum se vede – foarte calificați pentru urgența asta sanitară nu erau? Și întreb asta pentru că nu vorbim despre un dispensar de cătun, ci de ditamai clinica, pivot al încrederii publice în sistemul privat de sănătate.

Și da, până la urmă la încredere ajungem: n-au fost cu asupra de măsură cheful lui Orban din guvern, sindrofia lui Rareș Bogdan, eforturile prostești ale lui Ciolacu de a bagateliza măsurile de protecție, că acuma, hop, vin și privații să dea apă la moară repetenților treziți brusc mai competenți decât toți specialistii lumii…

Ce va fi, în afară de comunicate seci, scrise de PR-iști grăbiți? Cum n-a fost descoperit zețarul ăla răzbunător, nu vom avea nici aici vreun vinovat – asta cred. În rest, cei de la CFR vor trebui să are terenul de joc, șefimea din fotbal se va da peste cap să nu ne facem iar de minune în fața lumii civilizate iar noi, și tu și eu și alții, ne facem cruce cu limba, nu teste: crucea aia s-ar putea să ajute, testele ba.

Te-ar putea interesa si

5 comentarii

Miron Flueras 01/08/2020 - 07:30

Exceptional! Ai pus punctul pe i.Da-i inainte ca faci bine si poate se insanatosec vremurile … Slabe sperante,ca sunteti putini cei care o faceti asa cum o faci tu,baiat fain !

Raspunde
Miron Flueras 01/08/2020 - 19:31

Ce sa zic ?! Sabin,iti descopar acum latura publicistica.Imi place cum gandesti si scrii! Glumind desigur,acum stiu de ce te-a parasit parul inainte de vreme … Esti valoros omule !
Ma simt onorat ca pot sa te urmaresc,completandu-mi propriile ganduri cu ideile tale,evident care se potrivesc.Sunt varstnic,cam uzat de viata,necitit extrem de mult si invidiez pe cei care au facut-o mai mult decat mine! Sanatate si voie buna tie,iar tarii,care-i in suferinta,conducatori loiali si de bun simt,care sa-i schimbe mersul actual.

Raspunde
Cardasian 26/08/2020 - 10:45

Ce legatura aii dumneata ghermane cu adevarul ? Cand ai avut vreo tangenta cu adevarul ? Minti de bubui de 20 de ani. In Cluj esti un nimeni. Nimeni din Cluj nu te baga in seama.

Raspunde
ciclop 31/08/2020 - 13:43

“iubita regina ” sau mai bine zis , asa cum se spune pe la noi, cea rea de musca incat cand simtea o pereche de nadragi pe aproape i se zbarlea fofoloanca si nu “ierta nimic” asa a facut 2-3 copii in afara casatoriei iar omul ei . ferdinand , cunoscand-o i-a “creat” toate conditiile : l-a delegat pe printul Stirbei sa-i administreze si mosia si sotia , ba l-a luat in palat , sa fie la indemana la nevoie !!!
“iubita regina ” – dar nu ne spui si ca “iubita regina ” nu avea respect decat pentru “cascavalul” romanesc: cand fiul ei cel netrebnic a dezertat , fiind comandant de unitate militara nu l-a asteptat ce merita , curte martiala si plutonul de executie ci la luat la plimbare , asa , doar un an prin lume, deh, legile nu sunt pentru ei , numai pentru prostii de romani !!!apoi vino carolica si fii rege ca prostii inghit si hapul asta !!! ; despre morlitate nu mai vorbim , la ei nu se cere asa ceva, in plus nici un pic de respect pentru religia tarii care o consider “iubita regina” , ea apartinea unei religii exotice pe la noi, ceva de genul bahai-buhai , tara e buna doar de muls si de facut un palat-cuibusor de nebunii la Balcic , departe de ochii curiosi ai lumii !!! trai nineaca !!! are balta peste !! in rest poze pentru “romanii prosti si credului”: vedeti bai ce face “iubita regina” !!!
LEGE., MORALITATE, CREDINTA NEAMULUI !!!!!! “iubita regina ” nu stie asa ceva !!!

Raspunde
ciclop 31/08/2020 - 13:48

SERVUS si mai cauta cate un “flueras” care sa te “fluiere ” la orgoliu !!si sprijina-l sa nu cada in fund de admiratie !!!

Raspunde

Comenteaza