Centrul European pentru Controlul Bolilor avertizează: Măsuri luate de România nu sunt eficiente, iar numărul cazurilor va continua să crească

by admin

Centrul European pentru Prevenția și Controlul Bolilor (ECDC) a făcut o analiză a evoluției pandemiei de COVID-19 în țările din UE. Concluzia lor este una îngrijorătoare: măsurile luate de autoritățile române nu sunt eficiente și, cel puțin până la Crăciun, numărul infectărilor și a deceselor provocate de noul coronavirus va continua să crească. Situația s-ar putea schimba însă dacă vom reintroduce restricțiile dure din primăvara; în acest caz, curba infectărilor și a deceselor ar intra pe o pantă descendentă.

Proiecțiile Centrului European arată că, în absența unor restricții suplimentare, este de așteptat ca numărul cazurilor de COVID-19 la nivelul UE să crească în continuare. Unele state au introdus deja restricții suplimentare și se așteaptă ca bilanțul negativ să scadă, dar impactul lor nu poate fi exact estimat deocamdată.

Reprezentanții ECDC recunosc și faptul că estimările lor au unele limitări, din cauza specificului fiecărei țări. De altfel, există și state unde Centru European crede că actualele restricții sunt suficiente pentru a stopa răspândirea coronavirusului.

Concluziile ECDC contrazic afirmațiile președintelui Klaus Iohannis. Acesta a declarat că nu intenționează să introducă un nou lockdown după alegerile din 6 decembrie, deoarece măsurile deja luate sunt suficiente și România a intrat pe un trend de scădere.  

„Am analizat măsurile privind carantina zonală şi am solicitat o analiză INSP privind evoluţia epidemiei în oraşele şi municipiile carantine. Datele arată că începând cu 20 noiembrie se observă o tendinţă de scădere a numărului de infectări cu SARS-CoV-2. Acest lucru se reflectă în numărul de cazuri săptămânale, cât şi în media zilnică a numărului de cazuri şi a ratei de pozitivare a probelor.

Sunt date concrete care dovedesc că măsurile luate de autorităţi au fost corecte şi populaţia a respectat acest măsuri, ceea ce ne oferă o doză de optimism. Măsurile rămân în vigoare, orice relaxare prematură periclitează rezultatele obţinute”, a declarat președintele în urmă cu două zile.

Te-ar putea interesa si

1 comentariu

Lockdown 27/11/2020 - 10:50

Numai asta ne mai lipseste,inca un lockdown,inca o stare de urgenta. Ca nu au dat destui faliment,hai sa ii falimentam pe toti,in afara de mega corporatii si conglomerate sa radem absolut totul de pe fata romaniei. Nici o afacere,nimic sa nu mai ramana in picioare.

Sunt studii clare si concrete ce arata ca lockdownurile nu fac nimic altceva decat sa traga de timp. Daca bagi o stare de urgenta si inchizi toata tara,nu vei opri cumva prin minune virusul. Nu asa functioneaza realitatea. Am avut stare de urgenta,am rezolvat ceva? Am tras de timp si atat. Intre timp mii de afaceri mici si mijlocii din toata tara au dat faliment.

Acuma ne mai trebuie inca vreo 1-2 stari de urgenta si garantat ca facem un Holodomor romanesc,ca pana la urma nu conteaza ca nu mai ai unde sa lucrezi ca nu toata lumea poate lucra de acasa. Nu conteaza ca nu ai ce manca,conteaza sa fii inca un covidiot cu #staiacasa si sa mori dracului de foame,oricum e mai buna lumea fara tine.

Locdkown il faci cand nu mai ai absolut nici o scapare,nici o alta alternativa. Cand numarul mortilor si infectatilor este asa de mare incat esti efectiv ca in o stare de razboi. Noi nu am fost, si nici acuma nu suntem in acea situatie. Nu mor zilnic mii de oameni pe strada din cauza covidului. Nu este ca si cum efectiv in fiecare oras ar fi plin de cadavre de parca ar fi Stalingrad. Atunci si doar atunci bagi lockdown. Lockdownul il faci ca sa castigi timp,sa vii cu un plan de actiune,o strategie prin care sa combati virusul. Altfel nici un om intreg la minte nu face lockdown, chiar is de la Organizatia Mondiala a Sanatatii au declarat ca lockdownul nu este eficient,nu prin asta combati covidul.

Raspunde

Comenteaza