Centrele de vaccinare din Cluj-Napoca își reorganizează desfășurarea. Subprefect: “În prezent, vaccinarea a scăzut”. Câteva dintre ele și-au suspendat activitatea

by admin

Centrele de vaccinare din municipiul Cluj-Napoca se află într-un stadiu de reorganizare a desfășurării activității zilnice. Aproximativ trei-patru centre și-au suspendat activitatea, însă nu se vor închide de tot. Acestea vor fi optimizate și vor funcționa după un alt program, conform reprezentanților Prefecturii de Cluj. Procesul presupune o serie de costuri semnificative, dar și o bună eficientizare, astfel încât noile schimbări să poată oferi un echilibru între cheltuieli și beneficiile implicate.

“Zilele acestea, centrele de vaccinare se află într-un proces de reorganizare și eficientizare a activității. Este vorba despre unde proces care se întâmplă în toată țara, unul firesc prevăzut de Ministerul Sănătății. Avem instrucțiuni clare în acest sens din partea lor, dar și a CNCAV-ului pentru a reorganiza centrele, pentru a suspenda activitatea în acest moment a centrelor care au o adresabilitate scăzută. Am modificat programul lor și, de asemenea, s-a redus numărul de fluxuri conform istoricului pe zile.

Lista centrelor va apărea cel târziu mâine, modificate întru totul inclusiv pe platforma de vaccinare. Vom anunța noile așezări după ce se va decide în cadrul nucleului județean al vaccinării”, a declarat pentru Servus Cluj, subprefectul Clujului, Irina Munteanu.

Unul dintre centrele care și-a suspendat activitatea este cel de la clinica Regina Maria din Observator.

În prezent, scăderea ratei vaccinării este destul de vizibilă la Cluj: “Dacă înainte, în județul Cluj, ritmul era de 800 de vaccinări pe zi, acum suntem la aproximativ 450-500. În weekend-uri vaccinarea este mai scăzută, dar este de înțeles, deoarece oamenii sunt încă încă concedii sau se deplasează în alte locații”, adaugă subprefectul.

Ce se întâmplă cu centrul de vaccinare drive-through

Conducerea Prefecturii susține că există o serie de puncte de vaccinare care funcționează foarte bine încă, printre care și drive-through.

“În acest moment suntem în pregătiri în ceea ce privește acest centru pentru că vine iarna. Momentan resursa umană își desfășoară activitatea în cort, iar pentru că va veni frigul și vremuri ploioase, încercăm instalarea unor containere dotate pentru a continua activitatea acolo.

Acum am restrâns puțin perimetrul de desfășurare de la drive-through, acea curbă de intrare. El își va desfășura activitatea normală și în perioada Untold, fiind o variantă accesibilă și pentru fanii care vor participa”, a explicat Irina Munteanu.

Prefectura nu a luat în calcul realizarea celui de-al doilea drive-through la Cluj: “Important este să îl menținem pe acesta la un nivel ridicat pentru toți cei care preferă această modalitate de vaccinare din mașină. Când ne puneam problema în trecut să facem încă un centru de tipul acesta erau alte posibilități. Ulterior a apărut varianta vaccinării în cabinetele medicilor de familie. Acum există chiar noi reglementări care permit vaccinare la domiciliu a pacienților de către medicii de familie. Numărul lor a crescut treptat. Dacă am început cu aproximativ 50 de medici pe atunci, el a crescut considerabil în timp. Deci nu este necesară construirea unui al doilea drive-through”, a precizat subprefectul.

Statistica ne arată că la drive-through (deschis în 26 aprilie 2021) s-au vaccinat până acum peste 39.000 de clujeni, în timp ce în cabinetele medicilor de familie, de 3 ori mai puțin, 12,037.

Centrele de vaccinare care dau “roade”

“Am încercat în ultima vreme să venim cât mai aproape de oameni, astfel că am deschis acele centre de la mall-uri care merg foarte bine. Avem o colaborare pe termen destul de lung, iar în cazul în care va merge foarte bine vaccinarea, le vom păstra cât de mult putem.

Am avut și echipele mobile care s-au deplasat în diferite comunități. Am avut o colaborare extraordinară cu Spitalul Militar din Cluj pe parcursul celor trei luni în proiectul “Orașul a vaccinat Satul”, a încheiat Irina Munteanu.

Rata de vaccinare în municipiul Cluj-Napoca: 51,33% cu prima doză / 48,10% cu cea de-a doua doză. Acest procent este calculat la populația vaccinabilă cu vârsta de peste 12 ani, potrivit subprefectului Irina Munteanu.

Rata de incidență înregistrată astăzi în Cluj-Napoca, conform DSP, este de 0,97.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza