Cei mai valoroși jucători de la CFR Cluj: cum se calculează valoarea lor de piață (P)

by Christian Suciu

CFR Cluj poate fi considerată singura echipă constantă din fotbalul românesc din ultimii ani din punct de vedere al performanțelor sportive. Consecutiv, timp de cinci ani (2018-2022), și-a adjudecat titlul de campioană a României, iar în 2020 și 2022 a ajuns în faza saisprezecimilor Europa League și Conference League. Revenirea pe banca tehnică a antrenorului de care se leagă cele mai impresionante rezultatele ale clujenilor, Dan Petrescu, reprezintă imboldul necesar pentru revenirea echipei după sezoanele ratate din 2023 și 2024.

La finalul stagiunii 2023/2024, CFR Cluj va afla dacă va ocupa poziția secundă sau ultima treaptă a podiumului, fiind în luptă directă cu Universitatea Craiova.

Din perspectiva noului sezon, 2024/2025, având o bancă tehnică solidă și promisiunea unor investiții în jucători din patronului Ioan Varga, fanii clujeni se pot aștepta la rezultate precum cele din perioada 2018-2020. Mai ales că lotul este unul cu o medie de vârstă bună, de 25 de ani și cu o valoare totală de 19.4 milioane de Euro. Toți operatorii de pariuri din România oferă cote pentru acestea, iar pariurile sunt eligibile pentru a utiliza un bonus fără depunere pariuri sau alte oferte de bonusuri acordate de operatorii de pariuri.

Cum se calculează valoarea unui jucător de fotbal?

Transfermarkt, un serviciu de top care analizează transferurile și valorile de piață ale jucătorilor de fotbal, propune să se țină cont de o serie de factori  în procesul de evaluare și determinare a valorii de piață a unui jucător de fotbal, printre care se numără:

  • Vârsta
  • Potențialul de creștere
  • Performanțele înregistrate la nivel de club și reprezentativa națională
  • Valoarea campionatului în care evoluează jucătorul
  • Nivelul de experiență
  • Reputația clubului și a ligii în care evoluează jucătorul
  • Predispoziția la accidentări
  • Reputația jucătorului
  • Cererea de pe piață pentru pozițiile pe care joacă și tendințele pieței
  • Nivelul de interes potențial pentru respectivul jucător

Cota de piață a unui fotbalist se modifică mai frecvent în primii ani, atunci când potențialul de creștere se află la un nivel maxim.

Care sunt cei mai valoroși fotbaliști ai echipei CFR Cluj în 2024?

De-a lungul timpului, formația clujeană a reușit câteva transferuri răsunătoare din Liga I în campionate de top ale lumii, precum Alvaro Pereira la FC Porto (6.5 milioane Euro), Renan la Sampdoria (3.5 milioane Euro), Modou Sougou la Marseille (3 milioane Euro), Cipirian Deac la FC Schalke 04 (3 milioane Euro) sau Simone Scuffet la Cagliari Calciu (2 milioane Euro), conform Transfermarkt. Desigur, nu trebuie uitate nici transferurile lui Lacine Traore la Kuban Krasnodar (6 milioane Euro) și Rafael Bastos la Al-Nassr (3.5 milioane Euro).

În 2024, echipa clujeană prezintă câțiva jucători cu un potențial de creștere foarte bun sau care deja se află în vizorul unor echipe de top din campionatele continentale. Șase jucători din lotul CFR-ului evoluează pentru naționalele de seniori (Aly Abeid – Mauritania, Arlind Ajeti – Albania și Cristian Manea, Daniel Bârligea, Mario Camora și Vasile Mogoș – România). De asemenea, Răzvan Sava, Otto Hindrich, Robert Filip și Matei Ilie evoluează pentru naționala U21 a României, iar Rion Zejunullahu pentru reprezentativa U21 din Kosovo.

Cristi Manea

Jucătorul român are cea mai bună cotă din lotul actual al echipei CFR cluj, fiind estimat la 3.2 milioane Euro. Deja se discută cât se poate de clar că un transfer al fundașului dreapta în vârstă de 26 de ani la Galatasaray pare iminent în vara anului 2024.

Karlo Muhar

Mijlocașul defensiv din Croația are 28 de ani și este cotat la 1.7 milioane Euro. Este unul dintre titluarii echipei și se află chiar pe radarul echipei câștigătoare a sezonului 2023/2024, FCSB.

Philip Otele

Extrema stânga din Nigeria, în vârstă de 25 de ani, are o cotă de piață de 1.5 milioane Euro pe Transfermarkt și este unul dintre jucătorii care pot face obiectul unui transfer la o echipă dintr-un campionat puternic al Europei (se vehiculează nume de echipe din Premier League, Bundesliga și alte campionate).

Răzvan Sava

Portarul titular al CFR-ului și naționalei U21 are 21 de ani și este cotat la 1.4 milioane Euro. Se numără printre portarii români cu un potențial foarte mare de creștere, Sava deja atrăgând atenția unor cluburi din Europa.

Daniel Bârligea

Atacantul român în vârstă de 24 de ani are 5 goluri marcate în 9 meciuri pentru CFR Cluj și poate evolua și ca extremă stânga și al doilea atacant. Este evaluat la 1.2 milioane Euro, iar o evoluție bună la Euro 2024 îi poate aduce un transfer la o echipă din străinătate.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza