Cea mai mare universitate din țară se implică în lupta împotriva COVID-19: va sprijini testarea pacienților

by admin

Universitatea „Babeș-Bolyai”, cea mai mare din țară, se implică în lupta împotriva COVID-19. În condițiile în care echipamentele existente în județ permit testarea a doar puțin peste 100 de probe zilnic, universitatea va pune la dispoziția Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca un echipament performant de analiză rapidă a probelor colectate de la persoanele suspecte de coronavirus. De asemenea, o echipă de specialiști ai UBB va sprijini echipele care prelucrează aceste probe.

Echipamentul de tip RT-PCR poate analiza 96 de probe simultan și face parte din infrastructura strategică a UBB, transferul acestuia fiind aprobat în regim de urgență de către rectorul Daniel David. Echipamentul va fi utilizat în etapa de detecție calitativă a materialului genetic derivat din virusul SARS-CoV-2 pe baza utilizării unui kit de reactivi dedicat.

„Suntem o parte importantă a comunității și a da înapoi comunității o parte din ceea ce ea ne-a oferit este una dintre misiunile noastre de bază, ca universitate ce tinde să intre în rândul universităților globale. În situații delicate și complicate, așa cum e cea pe care o trăim acum, e extrem de important ca mediul universitar să pună la dispoziția comunității ceea ce are el mai bun, atât la nivel de tehnologie, cât mai ales la nivel de resurse umane, de specialiști și cercetători care pot contribui esențial la identificarea unor soluții”, a explicat rectorul Daniel David.

În același timp, doi specialiști biologi de la Departamentul de Biologie Moleculară și Biotehnologie al Facultății de Biologie și Geologie, cercetătorul științific dr. Edina Szekeres și asist univ. dr. Cristina Mircea, au acceptat, voluntar, să se implice ca personal de specialitate în diagnosticul molecular al COVID-19.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza