Castelul lui Octavian Goga de la Ciucea rămâne în proprietatea Consiliului Județean Cluj

by admin

Castelul și domeniul lui Octavian Goga de la Ciucea rămâne în proprietatea Consiliului Județean Cluj. Administrația județeană a câștigat procesul cu moștenitorii Veturiei Goga, Înalta Curte de Casație și Justiție respingând recursul formulat de aceștia.

Instanța Înaltei Curți a dispus, astfel, prin hotărâre definitivă, anularea certificatului de moștenitor al pretinșilor moștenitori ai Veturiei Goga, a constatat calitatea Județului Cluj/Consiliului Județean Cluj de moștenitor al ansamblului muzeal ,,Octavian Goga” și a dispus înscrierea în Cartea Funciară a dreptului de proprietate al acestuia, acordând forului administrativ județean inclusiv cheltuielile de judecată solicitate.

,,Este o mare victorie nu doar a Consiliului Județean Cluj ci a întregii Românii și a fiecărui român în parte. Miza procesului pe care l-am câștigat DEFINITIV a reprezentat-o acest domeniu, parte a patrimoniului național și care are o valoare inestimabilă nu doar din punct de vedere material ci și prin simbolistica aparte pe care o are. Castelul și întreg domeniul sunt strâns legate de personalitatea marcantă a celui care a fost „poetul cântării pătimirii românilor”, marele poet și om politic Octavian Goga, luptător fervent pentru drepturile românilor din Transilvania și pentru Unire, fost prim-ministru al României,” a transmis Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

Voința marelui poet național a fost aceea ca domeniul să rămână în proprietatea Statului Român, în scopul înființării și funcționării la Ciucea a unui muzeu memorial Octavian Goga. În acest sens, Veturia Goga a întocmit în favoarea statului român atât un testament olograf cât și o donație în formă autentică.

Anterior, pe parcursul proceselor de revendicare, Consiliul Județean Cluj a luat toate măsurile necesare pentru a împiedica înstrăinarea în orice fel a acestui valoros patrimoniu, obținând în instanță inclusiv instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile și imobile de la Ciucea.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza