Cartofii, mâncarea săracului, au dispărut și ei de pe rafturi. Ultima redută, pivnițele țăranilor

by admin

În plină criză a răspândirii noului coronavirus, una dintre principalele preocupări ale românului e să-și facă provizii. Medicamente, apă și mâncare. Iar dintre alimentele de toate zilele nu poate lipsi cartoful, pe nedrept supranumit, cel puțin în aceste zile, mâncarea săracului. De ce pe nedrept? Pentru că prețurile nu vor mai fi în curând doar pentru săraci, asta dacă aveți noroc să mai găsiți pe undeva cartofi. Rafturile din supermarketuri sunt goale, dar etichetele de preț au rămas: 3 lei kilogramul de cartofi albi la plasă, cartofii dulci 8,79 kilogramul. Cu puțin noroc, în pivinițele țăranilor, mai găsim rezerve. Cartofii de Râșca, un soi renumit în această zonă a Transilvaniei, sunt acum la mare căutare.

„Râșca este o zonă propice cartofului, de aceea nu este un soi autentic. Vânzările au crescut vertiginos în ultima săptămână. Pe zi ce trece, cererea e tot mai mare. Continuând în ritmul ăsta, al vânzării sacilor din această perioadă, cred că voi mai avea pentru maxim o lună. Eu vând cartofi doar la sac, nu la kilogram. Sacul are în medie 28-30 de kilograme. Prețul unui kilogram este de 2,5 lei și să știți că nu îl ridic acum să fac profit de pe urma virusului ăsta. Mie mi se pare prețul bun și sunt mulțumit. Nu doar că simt solicitările în plus, sunt sigur că din cauza virusului au crescut”, ne-a mărturisit Nelu Bâlc, cultivator din Râșca.

Când se termină și rezervele țăranilor, vom reveni la cartofii din import. Paradoxul este însă că sunt aceeași cartofi exportați masiv din România către Polonia și țările vestice în fiecare toamnă. Care acum se întorc pe piața noastră, evident, la alte prețuri, mult mai mari. Producătorii se plâng de ani de zile că nu au depozite sau că nu găsesc forță de muncă, dar degeaba.

”Cartofii cresc în cele mai bune condiții și aici mă refer la îngrășământ natural. Aș putea lucra extraordinar de mult dacă aș avea cu cine. Și aici vorbesc de suprafețe mari, cu fel de fel de utilaje. Pe lângă acești cartofi, am și morcovii care sunt foarte buni. Spațiu de depozitare am destul, nu am forță de muncă!”, mai spune Nelu Bâlc.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza