Care sunt șansele să avem alegeri comasate în 2024? Florin Danciu:” Nu mă aștept nici la alegeri comasate, nici la alegeri anticipate pentru că e vorba de lezarea unui drept.”

by Christian Suciu

Deputatul PNL Onuț Atanasiu a transmis că nu se așteaptă ca în 2024 alegerile parlamentare și locale să fie comasate după cum a propus Secretarul General al PNL, Lucian Bode, în cadrul ședinței Partidului Național Liberal cu scopul de a reduce cheltuielile statului.

” Nu cred că vor fi nici alegeri anticipate și nici alegeri comasate, se poate ca ele, așa cum sunt în momentul de față, să fie destul de apropiate dar nicidecum suprapuse. Pe de altă parte, fiecare milion de lei contează iar cu fondurile economisite din comasare ar putea fi aplicată, spre exemplu legea 153/2017 pentru personalul nedidactic din învățământ care nici astăzi nu este în conformitate cu această lege. Din alt punct de vedere nu văd cum PNL ar fi avantajat de comasare sau de alegeri anticipate. Doar alegerile pot stabili un clasament real pentru partidele politice cu numărul votanților pe care-l are fiecare.” a declarat în cadrul emisiunii Prima News cu Ciprian Aron, deputatul PNL, Onuț Atanasiu.

Nici din perspectiva opoziției șansele pentru a avea alegeri comasate sau anticipate în 2024 nu sunt unele ridicate după cum a mai transmis în cadrul emisiunii deputatul USR, Cristina Prună.

”Suntem pregătiți de alegeri în orice fel se vor desfășura însă ce propune PNL e o disperare de a se agăța de putere. o eventuală comasare a alegerilor este neconstituțională iar acest argument privind reducerea cheltuielilor statului e legitim dar dacă ne uităm pe cifre vorbim de 100 de milioane de lei , o picătură raportată la nivelul bugetului.” a transmis în cadrul emisiunii deputatul USR, Cristina Prună.

Jurnalistul Florin Danciu, directorul publicației Cluj 24, s-a arătat de asemenea neîncrezător în ce privește comasarea alegerilor de anul viitor deoarece din punct de vedere legal, acestea nu ar fi constituționale.

” Nu mă aștept la alegeri comasate, nici la alegeri anticipate fiindcă dacă comasezi alegerile locale cu cele parlamentare, conform legii se pierde dreptul unui primar de a candida și la parlamentare, este vorba despre lezarea unui drept. De altfel, liberalii și-ar putea securiza securiza și aleșii locali și parlamentari iar astfel jocul s-ar închide.” a declarat jurnalistul Florin Danciu pentru emisiunea Prima News cu Ciprian Aron.

Conform reprezentanților opoziției, inițiativa acestor alegeri comasate ar reprezenta o ”fumigenă” menită să îndepărteze atenția publică din sesizarea altor situații de interes.

”S-a vorbit acum două săptămâni de alegeri comasate ce par acum doar o «fumigenă» dacă ne uităm în 2012 și vedem că atât PNL, cât și PSD au atacat la Curte această decizie de a organiza comasat alegerile iar acum în 2023, ele nu mai vor același lucru. Dacă preocuparea Coaliției este să reducă cheltuielile statului, trebuiau să se gândească înainte de aprobarea bugetului în care veniturile și încasările au fost supraevaluate. Dacă vrem să reducem cheltuielile să ne uităm la creșterea cu 3,5 miliarde a cheltuielilor cu bunuri și servicii, la reforma pensiilor speciale, la problemele reale pe care le avem în momentul actual.” a mai adăugat deputatul USR Cristina Prună în cadrul emisiunii Prima News.

Te-ar putea interesa si

1 comentariu

Comenteaza