Bugetul municipiului Cluj-Napoca, în creștere față de 2019. Cum vor fi cheltuiți banii

by admin

Bugetul general al municipiului Cluj-Napoca în acest an este în valoare de 353.237.996 euro, mai mare cu 7,39% în 2020 față de anul 2019.

Printre cele mai importante proiecte ale municipalității în 2020, așa cum au fost transmise aceste obiective prin Scrisoarea primarului se află introducerea în circulaţie a 12 noi tramvaie achiziţionate din fonduri europene și finalizarea a patru noi parkinguri (Hașdeu, Primăverii nr. 20, Primăverii nr. 8 şi Mogoşoaia), cu un total de 1.253 de noi locuri de parcare.

„Va continua procesul de demolare de garaje şi amenajare de parcări”, au subliniat oficialii municipalității clujene.

Se vor derula, de asemenea, finalizarea modernizării şi lărgirii străzii Bună Ziua, a modernizării străzilor Regele Ferdinand – Tipografiei – Emile Zola – Sextil Puşcariu şi a primei străzi „smart” din România – strada Molnar Piuariu. Se înscrie aici și demararea lucrărilor la reabilitarea zonei Pieţei Lucian Blaga şi a Bulevardului 21 Decembrie 1989.


De asemenea, se mai dorește finalizarea documentaţiilor tehnice şi de urbanism necesare pentru Centura metropolitană a Clujului, precum și continuarea procedurilor legale pentru proiectul multianual Metrou şi tren metropolitan.

O altă prioritale a municipalității este finalizarea lucrărilor la reabilitarea Turnului Pompierilor şi finalizarea achiziţiei publice pentru reabilitarea zonei străzii Kogălniceanu. Finalizarea noului cimitir din str. Moş Ion Roată.


În privința spațiilor verzi, primăria ș-a propus finalizarea Parcului Între Lacuri şi începerea lucrărilor la Parcul Tineretului, precum și realizarea unui concurs de soluţii pentru noi parcuri: Parcul Est şi Parcul Bună Ziua. S-ar mai dori începerea lucrărilor la reabilitarea Parcului Feroviarilor, a Parcului 14 Iulie, a Parcului Ştefan cel Mare şi la extinderea skate parcului Rozelor, precum și realizarea achiziţiei publice pentru reabilitarea malurilor Someşului şi a parcului Armătura, pentru realizarea Parcului Zorilor şi a Bazei sportive şi de agrement „La Terenuri” Mănăștur.


Se mai dorește finalizarea modernizării şi reabilitării termice a Spitalului Municipal prin intermediul unui proiect finanţat din fonduri europene şi sprijinirea cu fonduri de la bugetul local a celorlalte spitale clujene, precum și achiziţionarea unei noi ambulanţe cu dotări de ultimă generaţie pentru SMURD Cluj (punct medical avansat).

Pentru părinți, veștile bune ar fi în acest an terminarea creşei noi de pe str. Grigore Alexandrescu (90 de locuri noi) şi începerea lucrărilor la noul corp al creşei de pe str. Meziad (90 de locuri). De asemenea, finalizarea modernizării grădiniţei „Căsuţa Poveştilor” şi începerea lucrărilor la modernizarea grădiniţei „Floare de Iris”.


Vor continua lucrările de amenajare a platformelor subterane de colectare selectivă a deşeurilor menajere – cel puţin încă 100 de platforme.


Vor continua programele sociale derulate de Primărie, precum și cel de cumpărare de locuințe sociale de pe piața liberă şi darea în folosinţă a 12 noi locuinţe sociale. C

Va merge mai departe și proiectul pentru cartierul Sopor (250 de hectare), primul cartier realizat prin concurs de soluţii.

„Obiectivul general este creșterea în continuare a calității vieții în municipiu – educație, sănătate, descongestionarea traficului, infrastructură, mediu, transport în comun nepoluant, spații verzi, arte și industrii creative, dinamism multicultural. În 2020 rămân direcții cheie digitalizarea administrației publice locale și susținerea proiectelor de dezvoltare a Clujului. De asemenea, și prin acest buget urmărim consolidarea statutului Clujului de puternic centru de inovare în România și centrul și estul Europei, al statutului de start-up city și oraș de referință prin calitatea serviciilor din toate domeniile (sănătate, servicii bancare și altele)”, a declarat  Emil Boc, Primarul municipiului Cluj-Napoca.


Se mai vrea Implementarea proiectelor câştigătoare în cadrul proceselor de Bugetare participativă, precum și extinderea numărului de proceduri şi aplicaţii digitale pentru cetăţeni.


Proiectul de buget poate fi consultat pe website-ul primăriei aici.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza