Au început lucrările la Magistrala 1 de Metrou Cluj! Marcel Ciolacu:” Fără un metrou nu rezolvi problemele de trafic în Cluj”

by Christian Suciu

Începând cu data de astăzi, miercuri, 5 iunie proiectul metroului din Cluj a intrat oficial în faza de șantier. La inaugurarea oficială a lucrărilor în teren au luat parte atât autoritățile locale și județene prin primarul Emil Boc și președintele Consiliului Județean, Alin Tișe dar și autoritățile centrale prin premierul Marcel Ciolacu, președintele senatului Nicolae Ciucă, alături de Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

Viitoarea linie de metrou va avea o lungime 21,03 km, cu 19 stații și un depou dotate cu facilități pentru buna integrare a sa cu celelalte sisteme de mobilitate.

”El se va integra cu alte două proiecte mari. Ați văzut lucrările la viitorul Spital Regional de Urgență, s-a început construcția de aici din Florești pentru a se asigura un acces suplimentar la spital. Ne-am bucurat că astrele s-au aliniat și am putut astăzi am putut astăzi, cu sprijinul Guvernului României posibilitatea să demarăm aceste proiecte împreună: Centura Metropolitană tronsonul I Cluj-Florești, lărgirea carosabilului de la 4 la 6 benzi care va permite să se introducă transport în comun și bandă specială pentru taximetriști și salvare este în lucru.

Acest lucru este posibil pentru că aici la Cluj, oamenii și-au dat mână să construiască lucruri împreună. Astăzi începe un nou proiect important, metroul din Cluj”, a declarat primarul Emil Boc.

Cel mai ambițios proiect de infrastructură din istoria Clujului ar urma să fie finalizat până în 2031 iar după ce va fi pus în funcțiune, metroul va transporta peste 164 de mii de călători pe zi. Punctele principale de interes ce trebuie deservite de către viitorul traseu de metrou, pe axa vest-centru-est, sunt: Centrul zonei de sud a Comunei Florești – Spitalul regional de urgență – Centru Comercial – Cartierul Mănăștur – Centrul Municipiului Cluj-Napoca – Aurel Vlaicu/Pod IRA – Centru Comercial – Depou.

”Clujul a luat cea mai more porție de dezvoltare în acest moment odată cu Spitalul Regional, cu Aeroportul și acum cu primul metrou din afara Bucureștiului. Fără un metrou nu o să rezolvi probleme de trafic într-o capitală sau într-un oraș atât de dezvoltat precum Clujul. Din punctul meu de vedere a meritat să facem această coaliție de guvernare, să depășim orgoliile în momentul în care România se dezvoltă cel mai mult.”, a transmis Premierul Marcel Ciolacu în cadrul evenimentului.

Contractul de finanțare pentru proiectul „Magistrala 1 de Metrou Cluj” a fost semnat în decembrie 2022 cu Ministerul Transporturilor. Valoarea totală a contractului de finanțare este de 13.691.849.351,33 lei din care contribuția PNRR este de 1.480.588.900 lei iar cofinanțarea națională este de 10.045.622.090,33 lei. Termenul de finalizare al proiectului este de 96 de luni.

Executantul lucrării este Asocierea Gulermak Agir Sanayi Insaat Ve Taahhut A.S., Gülermak Spólka Z Ograniczona Odpowiedzialnoscia, Alstom Transport S.A. și Arcada Company S.A.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza