Au început lucrările de înlocuire a gazonului de pe Cluj Arena

by admin

În această dimineață au început lucrările de înlocuire a gazonului de pe Cluj Arena, a anunțat Consiliul Județean Cluj. Licitația a fost câștigată de un consorțiu de 5 firme de profil, valoarea totală a contractului fiind de peste 2,6 milioane de lei. Lucrările ar urma să fie finalizate în maxim 3 săptămâni.

Lucrările ce urmează a fi executate.

I. SERVICII DE ÎNLOCUIRE GAZON EXISTENT ŞI SERVICII DE ÎNTREŢINERE ŞI EXPLOATARE A INSTALAŢIILOR CONEXE

Se va decoperta minim 40 cm din terenul existent, împreună cu gazonul existent.

1. Decopertare teren existent şi depozitare sub formă de rulouri

2. Decopertare substrat poros nisip (pe o adâncime de aproximativ 35cm) și evacuare substrat decopertat

3. Înlocuire sistem de încălzire/degivrare din teren (cabluri electrice de încălzire flexibile din teren, senzori de temperatură din teren, termostate control temperatură, cutii de conexiune rezistenţe – 6 cutii de conexiune rezistențe teren pe spațiul înierbat, situate la aproximativ 1m de suprafața acoperită cu tartan), inclusiv recuperare sistem de degivrare existent – peste 36 KmL de cabluri

4. Aşternere stat nou substrat poros nisip (cu granulația 0.01mm-0.4mm – grosime 20cm, respectiv 0.4mm-0.8mm – grosime 11cm și strat de turbă)

5. Verificare instalație degivrare din teren (cabluri electrice de încălzire flexibile, cabluri de legătură între rezistențe și tablouri electrice, senzori de temperatură din teren, tablouri electrice degivrare teren)

6. Verificări sistem drenaj și sistem irigații 

II. FURNIZARE GAZON ŞI INSTALARE GAZON RULOU NATURAL

1. Furnizare și instalare a 7900 mp de gazon nou pentru stadionul Cluj Arena 

Furnizarea a 7900 mp de gazon, montare și întreținere suprafață de joc și instalații conexe pentru stadionul Cluj Arena. Produsele de montare și întreținere a gazonului vizează întreaga suprafață de 7900 mp a terenului, cât și exploatarea și întreținerea corespunzătoare a sistemelor, instalațiilor, echipamentelor ce au rolul de a menține un mediu cu condiții optime de dezvoltare pentru gazon.

Produsele de întreținere se vor utiliza și pentru gazonul de pe taluzul din jurul stadionului pe o suprafață de 5400mp.

Caracteristici tehnice ale gazonului rulou necesar schimbării gazonului existent:

Combinaţia de seminţe – certificate cu certificat de calitate, folosită pentru obţinerea rulourilor de gazon va fi realizată din soiuri de Lolium perenne 30%, Poa pratensis 70%, compoziţia substratului 80% nisip, 20% materie organică, densitate gazon 98%.

Gazonul trebuie să fie matur, vârsta acestuia minim 16 luni – maxim 18 luni, sănătos (fără pete), cu rădăcini dense, aclimatizat, cu rezistenţă la trafic intens, culoare verde închis. 

Gazonul rulou trebuie să fie dintr-un amestec de seminţe selectate pentru toleranţă la călcare, viteză de refacere, rezistenţă la iernat, toleranţă la tundere cu înălţime joasă, densitate mare.

Gazonul va fi montat pe substrat nisipos, ultimii 5 cm din substrat vor avea un aport de turba in proportie 1:9 si care va fi imbogatit cu complex de NPK si substante minerale necesare sistemului radicular. 

Gazonul va fi fără strat de sedimentare vegetală intermediar (fără strat de touch).

Gazonul va fi livrat sub formă de big-rolls cu lățimea de minim 0,70 m și lungimea variabilă între 10 – 18 m. Variațiile țin de gradul de umiditate din sol, la momentul decopertării. Montarea se va face cu utilaje speciale de montat gazon în role pentru spații sportive, utilaj agregat la tractor prevăzut cu anvelope pentru gazon. Rola va avea o grosime de minim 4 cm (1-2 cm strat de sol și partea vegetală aeriană (fir iarba) de 2-3 cm). 

III. SERVICII DE MENTENANȚĂ A SUPRAFEŢEI DE JOC şi A GAZONULUI DE PE TALUZUL DIN JURUL STADIONULUI

1. Servicii de întreţinere curentă

2. Servicii de întreţinere specială a gazonului

3. Servicii de întreţinere a substratului

4. Servicii privind utilizarea fertilizatorilor granulari

4. Servicii de fertilizare foliară și administrare a biostimulatorilor

5. Servicii pentru supraînsămânţarea suprafeţei gazonului

6. Monitorizarea suprafeţei de joc

7. Monitorizare sistem de fotosinteză artificială

8. Monitorizare sistem de încălzire/degivrare gazon

Produsele de întreținere a gazonului vizează întreaga suprafață de 7900 mp a terenului, cât și exploatarea și întreținerea corespunzătoare a sistemelor, instalațiilor, echipamentelor ce au rolul de a menține un mediu cu condiții optime de dezvoltare pentru gazon. Produsele de întreținere se vor utiliza și pentru gazonul de pe spatiile verzi din jurul stadionului pe o suprafață de 5400 mp.

IV. COLECTAREA DEŞEURILOR, TRANSPORTUL ŞI DEPOZITAREA ACESTORA ÎN DEPOZITE AUTORIZATE

Te-ar putea interesa si

1 comentariu

Comenteaza