Au fost aleși noii judecători ai Curții Constituționale

by Oana Spiru

Au fost aleși noii judecători ai Curții Constituționale. Clujenii Cristi Danileț și Peter Eckstein nu au obținut fucția de judecător CCR, fiindcă au primit prea puține voturi.

Plenul Senatului a numit-o marţi, prin vot secret cu buletine, pe Iulia Scântei ca judecător la Curtea Constituţională a României. Iulia Scântei o va înlocui pe Mona Pivniceru, al cărei mandat la CCR se încheie în luna iunie.

Conform monitorulcj.ro, în favoarea Iuliei Scântei au fost exprimate 76 de voturi „pentru” şi 34 de voturi „împotrivă”. Iulia Scântei este numită pentru un mandat de 9 ani, care va începe pe 11 iunie.

De asemenea, Camera Deputaţilor l-a ales, marţi, pe actualul procuror general adjunct Bogdan Licu în funcţia de judecător la Curtea Constituţională. Licu, propus de PSD pentru această funcţie, a obţinut 208 voturi „pentru” şi 93 „împotrivă”.
Votul a fost secret cu buletine. El va ocupa funcţia de judecător al CCR pentru un mandat de 9 ani, pe locul actualului preşedinte al Curţii, Valer Dorneanu, al cărui mandat expiră în luna iunie.

Peter Eckstein și Cristi Danileț – prea puține voturi
Comisia juridică a acordat săptămâna trecută, în urma audierii, aviz favorabil pentru Iulia Scântei, preşedintele Comisiei juridice din Senat, propusă de PNL; Peter Eckstein-Kovacs, fost senator UDMR – propus de USR şi Radu Ghidău, fost deputat PNŢCD – propus de AUR.
Ceilalţi candidaţi împotriva Iuliei Scântei au obținut: clujeanul Peter Eckstein-Kovacs – 22 de voturi „pentru” şi 88 de voturi „împotrivă”, iar Radu Ghidău – 12 voturi „pentru” şi 98 de voturi „împotrivă”.

De asemenea, cei care candidau împotriva lui Bogdan Licu sunt următorii: clujeanul Cristian Danileţ, propus de USR, a obţinut 59 voturi „pentru” şi 242 „contra”, în timp ce candidatul propus de AUR, Ioan Sabău-Pop, a întrunit 34 voturi „pentru” şi 267 „contra”.
Clujenii Peter Eckstein-Kovacs și Cristi Danileț au fost ambii propuși de USR pentru funcția de judecător CCR.

Numirea noului judecător la CCR trebuie efectuată cu cel puţin o lună înainte de încetarea mandatului magistratului predecesor. Curtea Constituţională este compusă din nouă judecători, numiţi pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit. Dintre aceştia, trei sunt numiţi de Camera Deputaţilor, trei de Senat şi trei de preşedintele României. Curtea se înnoieşte cu o treime din numărul judecătorilor din 3 în 3 ani.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza