Atenție, clujeni! Circulația pe trotuar cu trotinetele electrice va fi interzisă!

by Cezar Leizeriuc

OUG privind circulația pe drumurile publice, care cuprinde printre altele și regulile de circulație cu trotinetele electrice, a fost publicată în Monitorul Oficial.

Potrivit actului normativ, deplasarea cu trotinetele electrice va fi permisă doar pe pistele special amenajate, iar în cazurile în care acestea nu există, circulația lor este permisă numai pe sectoarele de drum unde viteaza maximă admisă este de 50 km/h, deci numai în localități și nu pe toate sectoarele de drum.

Trotineta electrică oprită sau staționată pe partea carosabilă va trebui să fie așezată lângă și în paralel cu marginea acesteia. De asemenea, ele pot fi oprite sau staționate și câte două, una lângă alta.

De asemenea, trotinetele electrice vor trebui echipate corespunzător. Din moment ce ele circulă pe drumurile publice, trebuie să dețină mijloace de iluminare și dispozitive reflectorizant-fluorescente. Pe timp de noapte este interzisă circulația acestora dacă nu dețin aceste mijloace și dispozitive în stare de funcționare.

Nerespectarea regulilor privind circulația trotinetelor electrice constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni, respectiv de la 6 la 8 puncte-amendă. Un punct de amendă este 145 de lei, în prezent, ceea ce înseamnă că amenzile vor fi între 870 și 1.160 de lei.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza