Amenzi de 80.000 de lei pentru mai multe pensiuni din Cluj, pentru muncă „la negru”

by admin

ITM Cluj a demarat o serie de controale la mai multe firme din județul Cluj care oferă facilități de cazare pentru vacanțe și perioade de scurtă durată. Au fost verificate 40 de societăți comerciale, iar la sfert dintre acestea au fost găsite nereguli. Controalele fac parte dintr-o campanie organizată la nivel naţional pentru verificarea modului în care se respectă dispozițiile legale privind încheierea și executarea contractelor individuale de muncă și pentru verificarea modului în care sunt respectate cerințele minime pentru îmbunătățirea securității și protecția sănătății lucrătorilor.

„În cadrul acestei campanii au fost controlați un număr de 40 de angajatori din județul Cluj, ce desfășoară activități în domeniile mai sus menționate. 11 dintre acești agenți economici au primit 15 amenzi în cuantum total de 79.300 de lei, din care două amenzi în valoare de 40.000 de lei au fost aplicate la doi angajatori pentru primirea la muncă a două persoane fără încheierea unor contracte individuale de muncă.

Celelalte deficiențe pentru care s-au aplicat amenzi sunt: neorganizarea evidenței orelor lucrate, lipsa semnalizării corespunzătoare a căilor de evacuare, instruire necorespunzătoare în domeniul securității și sănătății în muncă, analize medicale periodice expirate, neeliberarea documentelor solicitate de către angajat.

Alte deficiențe pentru care s-au dat un număr de 34 de avertismente, dispunându-se măsuri de remediere a deficiențelor cu termene certe de ducere la îndeplinire, sunt: lipsa trusei medicale, neprezentarea programului de instruire și testare în domeniul securității și sănătății în muncă, lipsa verificării periodice a centralei termice, neverificarea stingătoarelor la scadență, lipsa planului de evacuare în camere, nedeclarare punct de lucru al societății, semnalizare de securitate necorespunzătoare”, se arată într-un comunicat de presă al ITM Cluj.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza