Alin Tișe, despre spitalul Pediatric Monobloc din Cluj: „Va fi cel mai modern spital de acest tip din România”

by Oana Spiru

Consiliul Judeţean Cluj a recepţionat studiul care indică structura optimă a viitorului Spital Pediatric Monobloc, respectiv modul de organizare a serviciilor medicale ce vor fi oferite. Studiul a vizat, în principal, identificarea necesarului de paturi, definirea circuitelor şi a cerinţelor privind organizarea lor, gruparea funcţiunilor, tipurile de finisaje necesare, etc.

„Este un studiu extrem de important, care ne indică modul în care trebuie organizat Spitalul Pediatric Monobloc pentru a satisface cât mai bine nevoile micilor pacienţi şi pentru a corespunde celor mai exigente standarde în domeniu. Cu siguranţă, va fi cel mai modern spital de acest tip din România şi va deservi judeţul Cluj şi întreaga regiune pentru foarte mult timp”, spune Alin Tişe, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj.

Astfel, Spitalul Pediatric Monobloc va avea nu mai puțin de 510 paturi pentru spitalizare continuă, la care se vor adăuga alte 50 de paturi pentru spitalizarea de zi și, respectiv, 65 de paturi pentru însoțitori. De asemenea, oferta de servicii medicale va crește și ea, spitalul urmând să devină o alternativă viabilă pentru pacienții care, în prezent, se adresează altor spitale de profil renumite din România și străinătate.

Totodată, se va pune accentul pe îmbunătățirea experienței la internare a copiilor și însoțitorilor lor, prin reducerea stresului provocat de o astfel de procedură medicală, neplăcută pentru cei mici. Nu în ultimul rând, printre funcțiunile anexe propuse în incinta noului spital cu profil regional se numără construirea unei creșe/grădinițe, amenajarea unor trasee de plimbare și spații de joacă, magazine de jucării, etc.

Având în vedere faptul că media anuală a externărilor se situează în jurul valorii de 24.000, experții care au întocmit studiul estimează o creștere a adresabilității viitorului spital pediatric, atât ca urmare a diversificării gamei de servicii medicale oferite și a creșterii gradului de confort și siguranță pentru pacienți și aparținători, cât și a reducerii barierelor în accesarea acestor servicii, precum costul ridicat, distanța prea mare, lipsa timpului, liste de așteptare prea lungi, etc.

Pentru a putea fi previzionată modalitatea cea mai eficientă de organizare a viitorului spital, studiul a pornit de la situaţia actuală şi cea prexistentă. Prin intermediul unei cercetări extrem de complexe a fost evaluată structura actualului Spital Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj-Napoca, vizată fiind o perioadă de patru ani, respectiv 2015-2019. Au fost, astfel, analizaţi cei mai importanţi indicatori de utilizare eficientă a serviciilor de pediatrie oferite, precum durata medie de spitalizare, rata de utilizare a paturilor sau complexitatea cazurilor spitalizate. Au fost, totodată, analizate în detaliu oferta de servicii medicale din sfera pediatrică din întreaga regiune, prognoza demografică, frecvenţa categoriilor şi a grupelor de diagnostic, precum şi nevoile anticipate de servicii de sănătate.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza