Alianța Universităților Europene EUTOPIA, din care face parte și UBB, a fost selectată de Comisia Europeană pentru noile metauniversități transnaționale europene

by admin

Alianța Universităților Europene EUTOPIA, din care face parte și Universitatea „Babeș-Bolyai”, este una din cele 20 de alianțe universitare pe care Comisia Europeană le va finanța pentru pentru a crea o metauniversitate transnațională europeană, cu programe academice, personal și campusuri integrate. Din cei 20 de câștigători, 16 alianțe, între care și EUTOPIA, sunt în faza cea mai avansată la nivel european pentru a construi metauniversitățile (etapa 2), iar 4 alianțe sunt noi, în faza de debut (etapa 1).

EUTOPIA cuprinde Universitatea Babeș-Bolyai (Cluj-Napoca/România); Vrije Universiteit Brussel (Bruxelles/Belgia); Ca’Foscari University of Venice (Veneția/Italia); CY Cergy Paris Université (Paris/Franța); University of Gothenburg (Goteborg/Suedia);University of Ljubljana (Liubliana/Slovenia); NOVA University Lisbon (Lisabona/Portugalia); Pompeu Fabra University-Barcelona (Barcelona/Spania); Technische Universität Dresden (Dresda/Germania) și University of Warwick (Regatul Unit). Alianța beneficiază în acest demers de sprijinul unor parteneri asociați (GUILD și Euronews) și de colaborarea unor parteneri globali care să beneficieze la rândul lor de leadershipul european EUTOPIA (de exemplu, instituții din Africa, Asia și Australia).

„Mă bucur să facem parte din EUTOPIA, alături de universități tradiționale și mai noi, unite însă de valori asumate în comun: Excelență, Incluziune, Sustenabilitate, Cooperare/Deschidere și Libertate Academică. Fără să renunțăm la brandul UBB, în viitor, în paralel, vom contribui la metauniversitatea europeană EUTOPIA, cu programe academice, personal și campusuri integrate. Așadar, nu este vorba doar despre colaborările academice clasice, ci despre integrări academice puternice. În acest fel, orașul nostru va face parte dintr-o rețea puternică de orașe europene academice, țara dintr-o alianță academică de prestigiu, bine distribuită european), iar comunitatea UBB va avea astfel un campus academic distribuit în Europa, care va facilita formarea și circulația creierelor/cunoașterii, în spiritul „Sapere Aude”, a afirmat rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

EUTOPIA a fost selectată și finanțată de Comisia Europeană în prima competiție de acest gen organizată în 2019, alături de încă 17 alianțe universitare, pentru a pilota posibilitatea unei metauniversități transnaționale europene. Din 2021, la invitația EUTOPIA, UBB a devenit membru al alianței, iar faza pilot (etapa 1) se transformă acum într-un demers programatic (etapa 2). Alături de UBB alte câteva universități românești au ajuns în această fază avansată (etapa 2), altele se află în alianțe aflate încă în faza de pilotare (etapa 1), iar unele intenționează să aplice pentru acest mecanism în oportunitățile viitoare.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza