AIESEC Cluj-Napoca: organizația de tineri, pentru tineri. “Scopul concret e să formăm următoarea generație de lideri” – Adrian Ardelean, AIESEC Cluj Napoca

by Cristina Mihaila


Fondata in 1948, AIESEC este o organizație internațională non-profit care oferă tinerilor oportunitatea de a isi dezvolta simtul de leadership prin oportunitati de teaching, internship-uri interculturale și voluntariat la nivel mondial. Misiunea organizației este de a inspira tinerii să creeze un impact social pozitiv la nivel global. Organizația este extrem de activă la nivelul orașului Cluj-Napoca, impactul putând fi măsurat prin numărul voluntarilor ce isi dezvolta constant skill-urile in diferite domenii; al tinerilor ce merg in schimburi de experiență și se întorc cu noi idei și perspective, și nu in ultimul rand, prin nivelul de globalizare al companiilor locale și atragerea de forță de muncă internațională.

In cazul oportunităților de internship, cel mai mare avantaj este ocazia de a profesa in diferite domenii (IT, Marketing, Graphic Design, SEO, BD etc.). Pe termen scurt (6-8 saptamani ca practică), sau pe termen mediu și lung (3-18 luni, cu salariu), aceste programe susțin inovația și dezvoltarea profesională. Cel mai bun exemplu este experiența de teaching. Cu posibilittaea de preda într-o limbă străină (engleza, franceza, germana, etc.), tinerii formează și influențează noile generații și au ocazia să inspire schimbarea pe care fiecare dintre noi și-o dorește în propriul sistem educațional.

CUM AJUNGI ÎN COMUNITATEA AISESC


Procesul relativ simplu este, de asemenea, unul dintre avantajele organizatiei. Dupa inscrierea pe platforma, urmatorul pas este un interviu scurt cu voluntarii AIESEC, pentru a întâmpina așteptările candidatului cu cele ale organizației. Pe de-o parte, este testată deschiderea la schimbare si dorinta de a avea un impact social. Pe de alta parte, se iau in considerare si calificarile lingvistice (cunoasterea a macar unei limbi starine la nivel B2) a aplicantului. Pentru cei care sunt acceptați, experiențele sunt nenumărate: .“AIESEC îți oferă la fel de mult, dacă nu mai mult decât îi oferi tu”, spune Adrian, PR -ul organizației locale.


Despre experienta ca voluntar, Adrian spune că “Te dezvolti in timp ce ii dezvolti pe altii”, organizatia iesind in evidenta prin accentul puternic pus pe dezvoltarea personala a membrilor. Un mediu in care greseala inseamna invatare, sustinuta de indrumare. Mai presus de tot, organizatia sustine si incurajeaza dorinta tinerilor de a face o diferenta la nivel global, de a schimba ceva in mentalitatea generala a societatii clujene si nu numai. Cu alte cuvinte, “Aim for the moon and you’ll learn to move the stars”.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza