Agricultorii anunța un nou protest amplu dacă autoritățile nu iau măsuri pentru interzicerea tranzitului și a importurilor de produse din Ucraina!

by Christian Suciu

Asociațiile de fermieri români au cerut președintelui, Guvernului și Ministrului Agriculturii să inițieze demersurile legale și diplomatice în scopul interzicerii tranzitului și importurilor de produse agricole de proveniență ucraineană în perioada 15 iunie 2023-15 martie 2024. În caz contrar, acestea vor organiza un protest mult mai amplu decât cel desfășurat în 7 Aprilie, ce va înceta doar după îndeplinirea solicitărilor menționate.

La protestele desfășurate săptămâna trecută au luat parte nu mai puțin de 10.000 de fermieri români cu peste 3.500 de utilaje agricole iar manifestațiile s-au desfășurat în Cluj, Arad, Argeș, Bihor, Botoșani, Brăila, Buzău, Constanța, Covasna, Galați, Iași, Mureș, Olt, Satu Mare, Suceava, Timiș, Tulcea, Vrancea și în municipiul București.

Reprezentanții Alianței pentru Agricultură și Cooperarea au transmis printr-un comunicat că ajutorul financiar de 10 milioane de euro din partea Comisiei Europene pentru atenuarea pierderilor este nesemnificativ raportat la nevoile existente.

”Aceste fonduri pot, cel mult, a fi redirecţionate pentru refacerea, măcar parţială, a infrastructurii rutiere avariate în urma tranzitului intensiv al mărfurilor ucrainene. Impactul resimţit de fermierii din România este greu de estimat astăzi pentru că întreaga economie a produselor agricole şi agroalimentare a fost direct şi grav afectată. Protestul fermierilor români a avut rolul de a livra un mesaj colectiv, imperativ, despre faptul că deciziile naţionale şi europene actuale trebuie adaptate, urgent, prin măsuri concrete şi că nu mai pot fi ignoraţi.” se arată în comunicatul AAC.

Printre Organizațiile care solicită președintelui Iohannis, Premierului Ciucă și Ministrului Daea să negocieze la nivel european interzicerea tranzitului și a importurilor dinspre Ucraina se numără Alianța pentru Agricultură și Cooperare (AAC), Federația Națională PROAGRO, Liga Asociatiilor Producătorilor Agricoli din Romania – LAPAR, Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – UNCSV și Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România – FAPPR.

Te-ar putea interesa si

1 comentariu

Comenteaza