Aeroportul “Avram Iancu” a intrat în Schengen. Ce condiții trebuie să îndeplinească minorii pentru trecerea frontierei

by Bianca Baraboi

Oficial, de astăzi suntem în spațiul Schengen pe cale aeriană și navală. Dacă adulții nu mai trebuie să efectueze verificarea documentului de călătorie, iată care sunt regulile pentru minori. Însă, atenție! În continuare polițiștii pot efectua verificări ale identității, pentru stabilirea situației legale a persoanelor, așadar toate persoanele vor avea nevoie de un document de călătorie valabil.

Condițiile privind trecerea frontierei de către minori:

  1. Dacă minorul călătorește însoțit de ambii părinți este nevoie doar de documentul de călătorie (pașaport, carte de identitate).
  2. Dacă minorul călătorește însoțit doar de un părinte, pe lângă documentul de călătorie valabil, este necesară declarația autentificată a celuilalt părinte din care să rezulte acordul acestuia cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate.
  3. Dacă minorul călătorește însoțit de o terță persoană, pe lângă documentul de călătorie valabil, este necesară declarația autentificată a ambilor părinți din care să rezulte acordul acestora cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate.
  4. Dacă minorul se deplasează la studii/concursuri/tratament medical are nevoie de dovada scopului declarat al călătoriei și de o declarație autentificată prin care unul dintre părinți își dă acordul pentru efectuarea călătoriei.
  5. Dacă minorul are peste 16 ani și călătorește neînsoțit, pe lângă documentul de călătorie valabil, are nevoie de declarația autentificată a ambilor părinți din care să rezulte acordul acestora cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate.
  6. Atunci când se deplasează la domiciliu, respectiv reședință, minorul trebuie să prezinte doar documentul de călătorie și dovada faptului că se deplasează la domiciliu, respectiv reședință, indiferent dacă este singur sau însoțit.

Declarațiile autentificate se obțin în țară, de la notarul public și în străinătate de la misiunile diplomatice sau oficiile consulare. În lipsa acestor documente, minorului nu i se va permite continuarea călătoriei.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza