Fructe din Turcia cu un conținut ridicat de pesticide au ajuns în România

by admin

Fructe din Turcia, cu un conținut de pesticide de aproape 5 ori mai ridicat decât limita maximă admisă, au ajuns în România. Potrivit Asociației Pro Consumatori, țara noastră a fost notificată pe platforma europeană a Sistemului rapid de alertă pentru alimente şi furaje în legătură cu depăşirea limitei maxim admise la pesticidul Lambda-cyhalothrin în rodiile provenite din Turcia.

Limita maxim admisă pentru acest pesticid este de 0,01 mg/kg, în timp ce în loturile respective valoarea identificată a fost de 0,048 mg/kg, respectiv de 4,8 ori mai mult decât limita maxim admisă.

Lambda-cyhalothrin-ul (LTC) este un insecticid foarte toxic pentru insecte și mamifere, și are o durată de persistenţă foarte mare în mediul înconjurător. Pesticidul provoacă îngustarea căilor respiratorii și o diminuare a fluxului de aer în țesuturile pulmonare, fapt care generează astm bronșic, emfizem pulmonar şi alte boli ale căilor respiratorii.

„Fructele și legumele din Turcia au mari probleme în privința conținutului ridicat de reziduuri de pesticide, valorile găsite fiind de câteva ori mai mari decât limita maxim admisă! Din păcate, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor nu dorește să pună capăt acestui comerț toxic pentru consumatorii din România așa cum a făcut Bulgaria în anul 2020 când a transmis pe platforma europeană a Sistemului de alertă rapidă pentru alimente și furaje (SRAAF) 162 de alerte referitoare la legumele și fructele din Turcia. ANSVSA nu a transmis în anul 2020 nicio alertă cu privire la fructele și legumele din Turcia! Conform raportului aferent anului 2020 privind situația alertelor de pe platforma SRAAF publicat de Comisia Europeană reziduurile de pesticide se situează pe locul 2 în top 10 pericole pentru produsele alimentare comercializate în țările Uniunii Europene! În anul 2020 s-au transmis de către celelalte țări membre ale Uniunii Europene 667 alerte referitoare la depășirea nivelului maxim admis de reziduuri de pesticide din fructele și legumele comercializate în Uniunea Europeană”, a declarat Costel Stanciu, președintele Asociației Pro Consumatori.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza