2 pacienți din Cluj au o nouă șansă la viață după ce au primit rinichii unei persoane aflate în moarte cerebrală

by admin

Cinci pacienți aflați pe listele de așteptare pentru un transplant au primit o nouă șansă la viață datorită gestului altruist făcut de o familie din Baia Mare. Aceasta a decis să doneze organele unei femei în vârstă de 77 de ani, aflată în moarte cerebrală la Spitalul Județean de Urgență din Baia Mare.

Potrivit reprezentanților Agenției Naționale de Transplant, intervenţia de prelevare a ficatului a fost realizată de echipa Institutul Clinic Fundeni, condusă de dr. Genady Vatachki, iar cea pentru rinichi, de echipa Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca, condusă de dr. Dan Pop. Efortul lor a fost  preluat de echipele medicale de transplant ale celor două centre de excelenţă, acolo unde profesionişti desăvârşiţi şi-au pus în slujba vieţii întreaga lor pricepere şi măiestrie, salvând alţi 3 români din ghearele suferinţei.

Astfel, un  pacient aflat în stare critică,  a beneficiat de intervenţia salvatoare de transplant hepatic, realizată de echipa chirurgicală condusă de prof. dr. Vlad Braşoveanu, cu sprijinul echipei ATI, dr. Mihai Simionescu şi dr. Mădălina Berbecel.

În acelaşi timp, la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj, alţi doi pacienţi, aflaţi de mai mulţi ani pe listele de aşteptare, au primit şansa mult aşteptată pentru un transplant renal, realizat de echipele chirurgicale conduse de dr. Liviu Constantin şi dr. Dan Pop, alături de echipa ATI.

Intervenţia de prelevare pentru cornee a fost realizată de dr. Valentin Dinu  din cadrul Spitalul  Clinic de Urgențe Oftalmologice București  şi se va transplanta în cadrul aceleaşi unităţi sanitare, sub coordonarea dr. Marian Burcea, redând vederea pentru doi pacienţi, în vârstă de 45, respectiv de 70 de ani. Este de menționat faptul că Spitalul Clinic de Urgenţe Oftalmologice Bucureşti a reluat activitatea de transplant cornee începând din luna februarie a acestui an, după foarte mulţi ani în care unitatea sanitară nu a mai avut acreditare pentru această activitate. Prin deschiderea și interesul pe care conducerea acestei unități sanitare a avut-o în privința dezvoltării activității de transplant ţesuturi, având susținerea unui colectiv medical conectat la medicina modernă, putem vorbi azi de 2 oameni care vor vedea la propriu lumina zilei.

„Ne arătăm recunoştinţa şi respectul pentru toate echipele medicale implicate în această luptă pentru viaţă. Mulțumim Inspectoratul General de Aviație al M.A.I. şi Serviciilor de Ambulanţă pentru sprijinul oferit întotdeauna în realizarea acestor misiuni salvatoare de vieţi.

Sincere condoleanţe, mulţumiri şi profund respect familiei donatoarei pentru decizia de a ajuta alţi oameni, alte familii care suferă alături de rudele lor aflate pe listele de aşteptare”, au mai transmis reprezentanții Agenției Naționale de Transplant.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza