Concert Iancu Dumitrescu & Dedalus Ensemble în primă audiție națională, la Casa Tranzit

by admin


Joi, 18 aprilie, de la ora 20, Casa Tranzit din Cluj-Napoca va găzdui în premieră națională un concert susținut de Iancu Dumitrescu & Dedalus Ensemble.


Compozitorul Iancu Dumitrescu este una din figurile importante ale avangardei și a dezvoltat o muzică originală bazată pe fenomenul sonor: un hiper-spectralism care vrea să dezvăluie forțele ascunse în însăși natura sunetului. Creația sa combină muzica electroacustică și muzica instrumentală operând o sinteză, o hibridizare între aceste medii diferite.
Iancu Dumitrescu este de asemenea fondator şi dirijor al Ansamblului Hyperion, cu care a realizat începând cu 1976 concerte în țară și turnee în Franţa (Radio France), Anglia (Royal Festival Hall), Olanda, Austria (Wien Modern), Germania, Portugalia (Gulbenkian Foundation), Italia, Statele Unite (Spark Festival, Minneapolis) etc. Ansamblul este recunoscut și pentru colaborările constante cu mari soliști de renume mondial, specializați în muzica experimentală, precum Tim Hodgkinson, Gustavo Aguilar, Chris Cutler, Fernando Grillo, Melvin Poore, Claude Delangle, Stephen O’Malley, etc.


Dedalus este un ansamblu francez fondat în 1996 de către Didier Aschour și dedicat compozițiilor cu instrumentație liberă din muzica contemporană experimentală nord-americană și europeană a anilor ’60 și până în prezent.
Dedalus este un colectiv în care sunt elaborate în comun aranjamentele, orchestrațiile și interpretările. Pentru o lungă perioadă de timp, ansamblul a fost unic promotor în Franța al curentului minimalist american, prin interpretări după compozitori precum Christian Wolff, Phill Niblock, Frederic Rzewski sau Tom Johnson.
Din 2011, Dedalus lucrează cu o nouă generație de compozitori sau muzicieni din sfera muzicii improvizate și electroacustice, care extind practicile din muzica experimentală scrisă.

Distribuție:
Iancu Dumitrescu – dirijor și compozitor
⟶ Ansamblul Dedalus
Didier Aschour – chitara
Cyprien Busolini – alto
Amélie Berson – flaut
Deborah Walker – violoncel
Thierry Madiot – trombon
Pierre-Stéphane Meugé – saxofon
Fabrice Villard – clarinet
⟶ muzicieni invitați
Mircea Ardeleanu – percuție
Laurențiu Coțac – contrabas
Tim Hodgkinson – clarinet bass

COMPOZIȚII
Inborn Sound for Dedalus Ensamble
New Unstable Utopias
Cosmic Vacuum
Proxima Centauri II
New Nouvelle Arche, de Ana Maria Avram


Acest concert face parte din proiectul de rezidență artistică și turneu realizat la invitația GMEA – Centre National de Création Musicale Albi-Tarn și este organizat împreună cu CREMAC – Comunitatea din România a electroacusticii si muzicii asistate de computer și Asociaţia Jumătatea plină, în cadrul Sezonul România-Franța 2019

Te-ar putea interesa si

Comenteaza