Ziua Mondială a Inimii. Chirurg cardiovascular: „Mișcarea și dieta sunt doi factori extrem de importanți prin care noi putem să evităm apariția unor boli”

by Oana Spiru

În fiecare an, 29 septembrie marchează Ziua Mondială a Inimii. La fiecare 30 de minute un român moare din cauza bolilor de inima în România. Din nefericire bolile cardiovasculare se situează pe primul loc în ceea ce privește cauzele de deces ale românilor.

Pandemia a accentuat aceste probleme pentru că frica de coronavirus a îndepărtat românii de spitale, astfel că, nediagnosticati la timp au murit cu zile. Pe de altă parte, românii recunosc că nu se prezintă la medic numai dacă pica de pe picioare. Peste 3 zile la Cluj-Napoca se va organiza și un marș al inimilor, o paradă la care vor participa zeci de oameni.

Aceste cifre îngrijorătoare îi sperie și pe renumiții medici cardiologi de la noi din tara care se confruntă cu cazuri din ce in ce mai grave pentru că românii ajung târziu la spitale.

„Este un proiect prin care promovam și încurajăm mișcarea ca și fapt de vindecare al bolilor inimii, de prevenire a acestora și a complicațiilor. De fapt, întregul stil de viață pe care îl desfășurăm în decursul vieții trebuie sa prevină apariția unor boli. Mișcarea este unul dintre cei mai importanți factori pe care putem sa îi controlam noi că și indivizi. Mișcarea și dieta sunt 2 factori extrem de importanți prin care noi putem sa evităm apariția unor boli. Aceste boli sunt bolile cardiovasculare care după cum se știe sunt pe primul loc ca și mortalitate și morbiditate în România și în țările civilizate. Sigur că în multe țări procentele s-au diminuat în ceea ce privește bolile cardiovasculare. La noi în țară se mentine undeva între 55%-60%, ceea ce este foarte mult”, a declarat Prof. Univ. Dr. Adrian Molnar.

Controalele periodice sunt un prim pas către reducerea acestor cazuri de deces.

Conform medicilor cardiologi, primele simptome care trebuie să vă trimită imediat la un control de specialitate, sunt: durerea toracică, dificultatea in respirație, durerile de brațe sau chiar de mandibulă. Mai grav, când acestea sunt asociate cu senzațiile de leșin, febră și pulsul extrem de accelerat, e important să ajungeți în următoarele minute la un spital.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza