Zilele Artei Bizantine la Muzeul Etnografic al Transilvaniei

by admin

Muzeul Etnografic al Transilvaniei îi așteaptă pe clujeni astăzi de la ora 18, la sediul instituției (str. Memorandumului nr. 21), la lansarea cărții „Icoanele pe sticlă și xilogravurile populare din Transilvania în viziunea lui Ion Mușlea”, de Mihaela-Corina Ilișan, urmată de vernisarea expoziției de artă bizantină „Patrimoniu Imaterial Universal”.

Evenimentele fac parte din cadrul Zilelor Artei Bizantine, care vor avea loc la Cluj-Napoca în perioada 19-20 februarie. A XVI-a ediție a evenimentului Zilele Artei Bizantine este un eveniment ideat și materializat sub îndrumarea lect. univ. dr. Sorin Albu, cadru didactic la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, coordonator al grupului de muzică, artă și cultură bizantină „Sfântul Ioan Damaschin”, împreună cu care își propune să prezinte actualitatea ethosului bizantin în lumea secolului XXI.

Prima zi a evenimentului, 19 februarie, va fi marcată de Sfânta și dumnezeiasca Liturghie, la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, începând cu ora 8. De la ora 18, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei va avea loc lansarea de carte a doamnei Mihaela-Corina Ilișan, intitulată „Icoanele pe sticlă și Xilogravurile populare din Transilvania în viziunea lui Ion Muslea”, urmată de vernisarea expoziției de artă bizantină „Patrimoniu Imaterial Universal”, în cadrul căreia cei interesați vor putea vizualiza lucrări realizate în tehnica mozaicului, precum și manuscrise de muzică bizantină, icoane și fotografii tematice. Vernisajul se va încheia cu un concert vocal instrumental susținut de către Grupul Sfântul Ioan Damaschin.

A doua zi, 20 februarie, de la ora 18, publicul este așteptat la Galeria Byzantia din Biserica Învierea Domnului de pe strada Viilor nr. 33, unde va avea loc o expoziție de artă fotografică a artiștilor Valentina Sandu și Ioana Pop.

„Mai mult decât un simplu eveniment al urbei clujene, este un moment de comuniune cu Dumnezeu și cu cei din jur. Prin comuniune se ajunge la asemănarea cu Chipul, asemănare care așează realitatea cotidiană în rândul realității eshatologice. Școala de cultură și civilizație bizantină propune iubitorilor de autentic o abordare de ansamblu, care cuprinde doar o mică parte din patrimoniul bizantin. Această manifestare artistică se dorește a fi o împărtășire cu taina Bizanțului, care îl cuprinde pe Hristos prin caracterul său atemporal și imaterial. Un Bizanț, așadar, ca împărăție însăși și icoană a împărăției eshatonului”, arată organizatorii.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza