„Zei și Muritori din Egiptul Antic” la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei. Expoziția se deschide săptămâna viitoare

by admin

Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei va deschide săptămâna viitoare expoziția „Zei și Muritori din Egiptul Antic”, obiectivul principal al unui  amplu proiect de cercetare și restaurare a pieselor din Colecția Egipteană a MNIT, proiect finanțat prin Granturile SEE în valoare de peste 128.000 de euro. Evenimentul va avea loc vineri, 2 septembrie 2022, începând cu ora 13:00 , la sediul MNIT, str. Daicoviciu nr. 2.

Colecţia egipteană, una dintre colecțiile aflate în preferințele publicului clujean, vine în fața vizitatorilor într-un spaţiu amenajat inovativ cu aplicații multimedia, tehnică modernă și interactivă. Expoziția în sine aduce în prim plan piesele din colecția egipteană a MNIT, donate Muzeului Ardelean în a doua jumătate a secolului al XIX-lea și în prima jumătate a secolului al XX-lea, piesa centrală reprezentând-o o mumie umană în sarcofag de lemn pictat, descoperită la Gamhud, în Egiptul de Mijloc. 

Piesele ilustrează o istorie de peste 2.000 de ani, interval în care egiptenii și-au îmbălsămat și înmormântat defuncții astfel încât să-și continue viața și în  lumea ,,de dincolo’’. Pe lângă obiectele funerare, în expoziție sunt puse în valoare și obiecte votive , dar și de uz cotidian.

Pentru a fi pregătite pentru expunere, cele 49 de artefacte  au fost supuse procedurilor de conservare și restaurare, iar mumia umană, împreună cu organe umane mumificate și animale mumificate au fost supuse și unor investigații de imagistică medicală, proceduri care au dus la obținerea unor rezultate extrem de interesante, ce vor fi dezvăluite în premieră, în cadrul expoziției. De asemenea, vor fi prezentate detalii interesante despre tehnicile de mumificare și despre rolul acestui ritual în credințele egiptenilor. Tot acest demers expozițional va fi ilustrat prin intermediul unui film documentar, ce prezintă etapă de etapă derularea proiectului și observațiile specialiștilor implicați în proiect. 

Nici cei mici nu au fost uitați. Pentru ai a fost creat un spațiu special dedicat activităților de pedagogie muzeală, unde vor avea loc ateliere tematice concepute special pe această temă. 

Expoziția se va vizita în orarul de funcționare a MNIT.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza