VIDEO/FOTO. Ferma organică din Cluj unde utilul se îmbină cu plăcutul. Culturile de roșii sunt ajutate să crească pe ritmul operelor clasice

by admin

Vremea din ultima perioadă nu prea a fost de partea agriculturii. Ori a plouat prea mult, ori a fost prea frig, așa că producătorii s-au văzut nevoiți să improvizeze pentru a facilita dezvoltarea legumelor. Este și cazul unei ferme organice din comuna Vultureni, județul Cluj, unde administratorul a pus muzică clasică în serele cu roșii pentru a “relaxa” perioada de creștere. Liviu Baltă consideră că a implementat o strategie bună, având în vedere că a fost cea mai rece primăvară din ultimii 8 ani.

“În satul Băbuțiu, comuna Vultureni, temperaturile sunt în medie cu 4-5 grade mai mici decât în Cluj-Napoca, fapt care reprezintă pentru agricultură un minus ce trebuie compensat prin alte mijloace cum ar fi sisteme de încălzire și de lumină artificială în serele și în solariile profesionale. Anii trecuți am reușit să avem roșii la ferma noastră cu cel puțin o săptămână mai târziu decât în acest an, care după cum știm nu a fost unul obișnuit fiind cea mai rece primăvară din ultimii 8 ani”, a declarat pentru Servus Cluj, administatorul Colina Farms, Liviu Baltă.

În urma studiilor desfășurate din anii 1960 până în prezent, muzica este foarte benefică pentru plante: “Sunt rapoarte complete cu influență pozitivă a muzicii atât în ceea privește dezvoltarea plantelor, cât și a productivității. Pe de o parte plantele au un mediu relaxant care pe lângă temperatură, lumina, include și partea acustică. Iar pe de altă parte muzica, prin undele sonore, ajută la circulația nutrienților în tulpină și frunzele plantelor, fapt care ajută la o dezvoltare armonioasă a plantei”, explică administratorul.

Liviu a investit peste 2.000 de euro în sonorizarea din sere, unde predomină opere clasice ale marilor compozitori precum Mozart, Beethoven sau Vivaldi. Prin urmare, muzica din sere nu facilitează doar creșterea accelerată a culturilor de roșii. Cei care lucrează în această fermă, se bucură de o atmosferă plăcută la locul de muncă, reușind să îmbine ultilul cu plăcutul.

“Investitia este mai mare pentru că implică pe lângă cele 8 boxe rezistente la umiditate și achiziția stației de amplificare. În acest moment muzica este folosită pentru cultura de roșii, dar în același timp creează un mediu extrem de plăcut pentru colegii care lucrează în seră cu roșii organice. Prin urmare este o investiție și în fericirea colegilor la locul de muncă”.

La începutul anului 2016, ferma de legume crescute fără chimicale de langa Cluj avea o suprafață de 35.000 mp. Administatorii folosesc anual aproape 8 km de folie de mulcire pentru oprirea dezvoltării buruienilor.

“Am construit în 2016, două sere moderne încălzite de 900 mp și o răsadniță cu mese de cultură de 240 mp. În 2018 am continuat dezvoltarea cu încă aproximativ 1.900 mp de solarii moderne cu folie dublu inflată. În anul 2020 am ajuns la 5.600 mp de solarii profesionale și sere încălzite, dotate cu sisteme moderne de lumini de creștere și chiar cu muzică pentru creșterea plantelor”, încheie Liviu Baltă.

Anual, la fermă, sunt cultivate peste 50 de tipuri de legume și verdețuri precum morcovi, leurdă, cartofi dulci, ridichi albe, ardei capia, varză chinezească, sfeclă galbenă, ridiche neagră, leuștean, ceapă roșie, dar și multe altele. Producătorii folosesc semințe organice și îngrășăminte bio din dorința de a le oferi clujenilor legume proaspete, sănătoase, dar și gustoase. Clienții sunt așteptați oricând la fermă pentru a putea observa îndeaproape legumele, iar dacă se lasă convinși de calitatea lor, aceștia pot da comandă după propriile preferințe. Ulterior livratorii le vor aduce direct la domiciliu.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza