VIDEO/FOTO. Au înflorit lanurile de LAVANDĂ, una dintre atracțiile de sezon. Unde puteți să faceți o escapadă în acest weekend

by Cezar Leizeriuc

Lanurile de lavandă fac de câțiva ani deliciul clujenilor care își doresc fotografii frumoase, uleiuri speciale sau buchete parfumate pentru tot anul. La ferma de lavandă din comuna Bonțida, sezonul e în toi, așa că, dacă vreți să evadați și să vă relaxați în natură, sunteți așteptați în vizită în acest weekend.

Special pentru cei care vor să facă poze, cultivatorii au pregătit și o recuzită, mâncare, dar și o scenă specială de 8 metri lățime, montată în jurul unui copac, simbol al livadei. De acolo, un pianist îi va încânta pe cei care se vor plimba printre flori.

“La cea de-a treia ediție Lavanda Lola Fest, iubitorii de natură se vor bucura de două weekend-uri diferite. Fiind peste 50 de specii de lavandă în culturile noastre, ei pot să facă cunoștință cu mult mai multe culori de lavandă. Prima care înflorește este lavanda albastru cerneală cum o numesc eu sau blue scent/olympia, cea galbenă, roz, argintie sau lavanda helichrysum. Chiar și cea bulgărească a înflorit. Evoluția lor se vede de la o oră la alta. Dacă prind puțin soare, imediat înfloresc. Unele deja au înflorit, altele vor înflori până la sfârșitul lunii, atunci când va avea loc cea de-a doua ediție”, a declarat proprietara fermei de lavandă, Anca Șerpar.

De obicei, lanurile de lavandă sunt în plină floare în jurul datei de 20 iunie, dar din cauza ploilor, anul acesta, culturile au întârziat cu aproape o săptămână.

“Aproape în fiecare an, începând cu 2010 de când avem cultura de lavandă, în perioada 20-24 iunie începeam mereu recoltarea. Anul trecut au înflorit mai târziu din cauza ploilor, pe la început de iulie. Dar și anul acesta am avut câteva probleme din cauza ploilor. Întârzierea este cam de o săptămână. Din păcate apa îi creează mari probleme și poate să facă fungi, dar și anumite boli. Ne-am mobilizat, am preluat cu toții sarcini. Am prășit tot ce a fost buruiană. Totuși, anul acesta este cultura de lavandă este cea mai frumoasă din toți cei 11 ani. Niciodată n-am văzut-o atât de frumoasă, bogată, colorată și grasă”, ne explică proprietarul fermei.

Lavanda nu se lasă doar admirată…Din exploatarea lavandei, produsul principal este uleiul esențial, dar și apa florală: “Derivat de la acestea, noi realizăm mai multe produse cosmetice precum unt de corp, gel de duș, exfoliant, săpunuri, cremă, balsam, gel igienizant, săculețe de lavandă uscată, dar și bile efervescente de baie. Uleiul în sine calmează sistemul nervos central și previne apariția stărilor de anxietate, depresie sau insomnii. Are o plajă foarte largă de utilizări”, încheie Anca.

Cei care vor dori să viziteze ferma de lavandă din Bonțida sunt încurajați să nu-și uite păturile, deoarece livada este generoasă pentru momente de relaxare, dar și de liniște profundă. În caz de vreme foarte călduroasă, peste 400 de pomi vor asigura umbra necesară. Proprietarii vor pune la dispoziție pentru această ediție și câte ceva de-ale gurii. Grătarele, sarmalele, înghețata, dar și vinurile, unele chiar din lavandă, se regăsesc printre bunățile care vor putea fi degustate de vizitatori.

Programul de vizitare începe vineri, 18 iunie, în intervalul orar 12 – 20, iar sâmbătă și duminică 09 – 20. La intrare se achită 10 lei, iar în contravaloarea acestei sume, vizitatorii vor primi un voucher în baza căruia ei pot achiziționa ce își doresc. Cea de-a doua ediție Lavanda Lola Fest va avea loc în weekend-ul 25-27 iunie.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza