Vară fără nunți. O întreagă industrie se prăbușește

by admin

Organizarea nunților nu a fost afectată doar în timpul celor două stări de urgență sau de alertă. Unii dintre mirii speriați de întreaga situație au renunțat la rezervările pe care le aveau programate în vară, iar alții doar le-au amânat pentru anul viitor. Chiar dacă legea dată de Guvern le permite să aibă un număr restrâns de invitați, aceștia s-au simțit nevoiți să mai amâne puțin unul dintre cele mai importante evenimente din viața lor: “În perioada verii s-au amânat toate nunțile organizate la Casa Boema. Nu avem nimic pentru iunie, iulie sau august. Lumea s-a speriat, în sensul că toți cei care au avut evenimentele programate acum pe vară, le-au amânat inca de la mijlocul lunii martie, iar alții le-au anulat de-a dreptul. Inclusiv evenimente din lunile septembrie, octombrie au fost reprogramate pe anul următor. Chiar dacă ar fi posibi și s-ar da voie organizărilor, clienții tot vor anula. Vă dați seama că se tem pentru invitații lor. La Casa Boema majoritatea nunilor sunt mixte, româno-engleze, româno-franceze. Foarte mulți vin din diferite părți ale Europei. Când unul dintre miri locuiește în străinătate, este clar că vor face nunta anul viitor. Normal ar fi trebuit să avem undeva între 25-30 de nunți anul acesta”, declară managerul de evenimente, Laura Pop.

Posibilitatea organizării evenimentelor cu 50 de persoane în spații deschise nu e clar reglementata, asa ca organizatorii nu știu exact cum să procedeze in astfel de situații. Aceștia oferă spațiul clienților pentru închiriere, cu regulile impuse de autorități.

„Este o discuție mai lungă. Nu este specificat in Monitorul Oficial că respectivele evenimente pot avea loc în restaurantele sau în spațiile publice. Este specificat doar că se pot face evenimente private, adică poate fi interpretat că trebuie la omul respectiv acasă. Nu există nicio reglementare, nicio normă. Sinceră să fiu chiar nu avem nicio soluție momentan. Totul este interpretabil. Dacă avem o solicitare pentru un botez de 20 de persoane, noi îl organizăm. Organizăm respectiva masă cum ar veni, dar fără să unim mesele. Exact așa, cu distanțare, în condițiile în care este amenajată terasa”, încheie Laura Pop.

Din pricina nunților anulate sau amânate au avut de suferit și fotografii. Este cazul și lui Ovidiu Bujor, un fotograf cu experiență de peste 25 de ani. În ultimii 5 ani a activat în domeniu cel mai mult în Germania, Cehia și Olanda. De anul trecut a revenit în România, cu gândul să construiască o afacere pe fotografie și activități conexe fotografiei.

„Am să încerc să aplic, așa cum mi-a fost recomandat de către autorități, să aplic pentru o sursă de finanțare și să încerc mai mult pe activități conexe cu foto/video. Am ceva planuri, sunt puse pe hârtie, lucrez la metoda de aplicare și strategia de dezvoltare a acestora.

Până să își pună toate în ordine, în ce privește autorizarea și înființarea unei societăți, pandemia i-a dat toate planurile peste cap.

„Oamenii au renunțat efectiv la programări, au amânat pentru anul care vine sau încă nu au o dată sigură. Până și cei care mai sperau să facă ceva anul acesta trăiesc cu un sentiment de nesiguranță și nu au nimic sigur, mai ales din cauză că adunările mai mari de 20 de persoane în incinte sunt momentan restricționate. Nu te poți baza că îți poți face evenimentul exclusiv afară ca să te poți bucura de un număr de 50 de participanți din cauza vremii, care oricând îți poate strica evenimentul. Nu aveam multe evenimente programate, fiind la început de drum în România, dar și cele care le aveam au picat. Au mai râmas din când în când ceva ședințe foto individuale sau perechi, dar nici acestea nu sunt multe. Lumea e reticentă, panicată din cauza pandemiei”, explică Ovidiu.

În ceea ce privește reprofilarea, Ovidiu ne povestește că nu este chiar atât de ușor pentru un fotograf care a practicat mai bine de un sfert de veac această meserie. Cu toate astea, încercă să găsească și câteva colaborări.

„Am stat de vorbă cu mai mulți fotografi, cei mai mulți încă trăiesc cu speranța, mai sunt care au încă evenimente la care nu s-a renunțat, dar sunt amenințate de evoluția situației. Ideea cu replofilatul este destul de grea. Încerc să acopăr o plajă mai mare de activități derivate sau complementare la ceea ce știu să fac cel mai bine. Nu e ușor să te reprofilezi, mai ales într-un timp scurt, plus că poate fi un impediment pentru revenire pe piața foto/video. Încerc să găsesc colaborări cu reviste, ziare sau orice alt fel de activități care au nevoie de fotografi”, încheie fotograful.

Atât mirii, cât și organizatorii așteptau cu sufletul la gură vești noi de la 1 iulie. Etapa de relaxare a fost amânată printr-un anunț de către Ministrul Sănătății cu puțin timp în urmă.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza