Valeriu Gheorghiţă: Valul 4 va fi mai agresiv. Diferenţele sunt legate de nivelul de imunizare al populaţiei

by Oana Spiru

Valul 4 al pandemiei – generat de tulpina indiană (Delta) – va fi mult mai agresiv decât cele precedente, iar între 50% şi 60% dintre persoanele nevaccinate care au trecut prin boală riscă să se reinfecteze. Calculele arată că cel puţin 130.000 de români riscă să moară în următorul val.

Medicul Valeriu Gheorghiţă, şeful Comitetului Naţional pentru Coordonarea Activităţilor privind Vaccinarea (CNCAV), a prezentat ieri ultimele statistici cu privire la numărul de cazuri noi din Marea Britanie, ţară în care majoritatea populaţiei s-a vaccinat, şi a atras atenţia că dacă valul 4 va ataca la fel şi în România, vom ajunge la o situaţie epidemiologică cel puţin îngrijorătoare.

Marea Britanie, unul dintre statele „campioane” la vaccinare, înregistrează cifre-record în ultima lună: infectările zilnice au ajuns de la peste 25.000 (în data de 30 iunie), la 54.379 (în data de 17 iulie). Asta înseamnă că numărul de infectări înregistrat la fiecare 24 de ore s-a dublat faţă de cele de acum două săptămâni, scrie adevarul.ro

„Valul 4 va fi mult mai agresiv decât valurile de până acum, diferenţele fiind legate de nivelul de imunizare din populaţie. Cu cât numărul, şi procentul, persoanelor vaccinate este mai mare (mă refer îndeosebi la persoane vulnerabile), cu atât consecinţele negative – traduse prin numărul de persoane spitalizate, numărul de persoane admise la terapie intensivă şi numărul de decese – vor fi mai mici. Cu cât numărul de persoane vulnerabile este mai scăzut ca acoperire vaccinală, cu atât riscul de creştere a numărului de persoane spitalizate cu forme severe este mai mare”, a spus col.dr. Valeriu Gheorghiţă.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza