Vaccinat sau nevaccinat? Relaxarea doar pentru unii va împărți România în două. Sociolog: “Oamenii pot fi stigmatizați”

by admin

În urma ultimelor discuții purtate de către cei din guvern, cu privire la organizarea evenimentelor în spații închise, în primă fază doar cu persoanele vaccinate, crează controverse. Premierul Florin Cîțu a transmis că aceste persoane ar fi “normal” să beneficieze de o relaxare mai rapidă față de populația nevaccinată, însă această decizie ar putea crea disciminări. De altfel, un prim concert-test la care vor putea participa doar cei vaccinați, va avea loc în Cluj-Napoca, sâmbătă, 15 mai. Este vorba despre premiera operei “Faust” de Charles Gounod, spectacol la care vor avea acces aproximativ 800 de spectatori.

“Ca percepție publică, măsura aceasta nu face altceva decât să polarizeze societatea. Cei sunt vaccinați, cei care nu sunt. Aceste aspecte pot deveni o etichetare generală. Ești sau nu ești, se vor face categorii. (…) Bun, testăm tot felul de formule la Cluj, cu aceste concerte doar pentru persoanele vaccinate, dar să vedem dacă este ok din punct de vedere juridic. Nu discriminează? Aceasta este întrebarea. Sociologic asta se întâmplă, o lume împărțită în două. Ești vaccinat sau nu ești nevaccinat?”, a declarat sociologul, Ioan Hosu.

Specialiștii spun că aceste măsuri ar trebui anunțate ca fiind temporare, ca studii pilot, fiind în acord cu tot ceea ce înseamnă libertate, drepturi sau demnitate umană: “Lucrurile acestea pot să ajungă să afecteze demnitatea umană. Să existe situații de genul <<Tu nu ai ce căuta în lume>>, până acolo se poate ajunge. Oamenii pot ajunge să fie stigmatizați. Chiar și cei care sunt vaccinați, lucrurile merg în ambele sensuri pentru că se gândesc că ei ar fi <<cobaii>>. Nu este cazul să se mai creeze distincții noi, vaccinat – nevaccinat. Sunt destule, bogați-săraci, femei-bărbați, educați-needucați. Există suficiente teme de discriminare. Sociologic mă gândesc că, dacă nu va fi gestionată potrivit, situația va fi o nouă temă pe lista etichetărilor și discriminărilor în societate”, explică sociologul.

Dacă se va crea o eventuală categorie vaccinați/nevaccinați, această situație ar putea avea efect și în domeniul politic. Oamenii ar putea rezona mai mult, pe viitor, cu acei politicieni care nu pledează spre vaccinarea populației.

“Ar putea deveni o frustrare care se poate ulterior manifesta în zona votului politic, a civismului, a protestului. O parte din acest public se va orienta către purtătorii de mesaje din politică ce nu susțin povestea asta. Ei vor alimenta acel <<bazin>> electoral. Politicienii niciodată nu au avut credibilitate și nu o să se bucure de încredere foarte mare. Întotdeauna va exista o masă critică”, încheie Ioan Hosu.

O astfel de situație ar putea avea însă inclusiv implicații juridice. Persoanele care se simt discriminate ar putea să ajungă în instanță cu respectivele instituții.

“Raportat la lege, inclusiv la practica Curții Europene a Drepturilor Omului, clar că este o discriminare. Nu exista o justificare obiectivă și rezonabilă din punctul meu de vedere. Chiar producătorii de vaccinuri nu garantează că un vaccinat este și protejat sau că nu poate să transmită boala. Și nu se poate încălca un drept cu încălcarea altui drept. Aici mă refer la dreptul de a putea decide asupra propriului corp, care nu poate sta temei la încălcarea dreptului la agrement, respectiv de a petrece timpul liber precum ceilalți, explică avocatul Călin Iuga.

Instanțele de judecată pot constata la cerere această discriminare în cazul în care în România se vor organiza evenimente doar pentru cei vaccinați. Astfel de evenimente sunt precedente periculoase.

“Se poate ajunge în instanță atât timp cât nu se face un eveniment pilot și pentru persoanele nevaccinate în aceleași condiții. Știm de experimentele evenimentelor din afară, precum cel din Barcelona. Acolo s-a dat drumul la toată lumea, fără nicio discriminare. Cei care nu au fost vaccinați, au făcut testul rapid. Dacă la noi în țară se vor organiza evenimente doar pentru cei vaccinați, ar fi o discriminare, deoarece astfel s-ar crea un precedent și se vor putea organiza evenimente în viitor doar pe acest criteriu. Acest criteriu nu poate sta din punctul meu de vedere, legal și nici moral, la o separere atât timp cât persoanele vaccinate pot transmite mai departe boala”, spune avocatul.

Câștigul in instanță nu trebuie văzut ca unul imediat, miza fiind una pe termen lung: “Legile actuale nu se pot interpreta în sensul discriminării. Din contră, dacă ar fi fost ceva legal din ceea ce vor ei să facă, s-ar fi dat o lege în sensul acesta. Fac lucrul acesta fără niciun suport legal și spun ei că este un test pilot. Să fim serioși, este o formă mascată de a se încuraja vaccinarea. Aceasta este realitatea. Se va ajunge în mod nelegal și imoral la divizarea societății și la acordarea de privilegii persoanelor vaccinate în detrimentul celor nevaccinate”.

Pentru persoanele care nu sunt vaccinate și se consideră discriminate le este recomandat să ceară organizarea unui concert și pentru ele în aceleași condiții: “Calea legală este apelarea la instanțele de judecată. Vă dau un caz concret: dacă mâine ar veni un client la mine, i-aș recomanda să facă o petiție la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării și să dea în judecată locația respectivă, deoarece nu i s-a permis accesul la spectacol, însă cu condiția sa facă dovada că a dorit să participe și nu a fost lăsat să intre”, încheie Călin Iuga.

Te-ar putea interesa si

2 comentarii

Tz D 12/05/2021 - 19:23

Dar ce-i împiedica pe “stigmatizați” sa se imunizeze? Dacă nu-s bolnavi (la cap!), atunci au 100 de oportunități pentru a se imuniza, astfel nu vor pune viața altora in pericol. Când aud chestii cu discriminarea, ma apună pandaliile. Dom’ băgători de seamă, discriminare ar fi doar dacă le-ar fi interzis/restricționa accesul la vaccin…

Raspunde
A și M 12/05/2021 - 20:47

Dragă TZ D, vaccinurile astea, toate, sunt ex-pe-ri-men-ta-le, insuficient testate și pot avea efecte negative (pot duce și la deces). Apoi, nici chiar firmele producătoare nu dau garanții de siguranță și se spune clar că persoanele vaccinate pot și transmite virusul și pot și lua virusul. Atunci, ce rost are vaccinarea? Uite, eu nu vreau să fiu cobai și nu vreau să risc, deocamdată, e mai mult de un an de când bântuie sperietoarea asta cu virusul și nicăieri nu s-a atins un 1% măcar. Ce epidemie-i aia cu… 3 la mie?! Vă temeți prea tare pielea, dar s-ar putea să v-o pună pe băț tocmai vaccinul. Mai reflectați.

Raspunde

Comenteaza