Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca începe lucrările pentru construcția Institutului de Cercetare în Inteligența Artificială (ICIA)

by Christian Suciu

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca a inaugurat începutul lucrărilor la Institutul de Cercetare în Inteligența Artificială (ICIA) în cadrul unei ceremonii la care au luat parte Ministrul Finanțelor Publice Marcel Boloș, Ministrul Digitalizării Bogdan Ivan, precum și primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc. Proiectul Universității Tehnice își propune crearea unei platforme dedicate cercetării și dezvoltării în domeniul inteligenței artificiale și al tehnologiilor emergente. 

”Acest institut va fi coloana vertebrala pentru transformarea digitală a României si un pas mare spre inovare si cercetare. Romania are nevoie de locuri de munca bine plătite în toate domeniile iar inteligenta artificială poate sa genereze aceste elemente de valoare adăugată.

Clujul este un centru universitar puternic, cu tradiție, cu preocupări în acest domeniu și are un avantaj extraordinar, acela ar cercetătorilor care sunt pregătiți pentru domeniul inteligenței artificiale și din colaborarea pe care am avut-o de-a lungul timpului cu UTCN a reieșit acest proiect care astăzi prinde contur.

Noi avem în lucru la Ministerul Finanțelor modulele antifraudă, ele se bazează pe volume de baze de date foarte mari, specifice Inteligenței Artificiale. De asemenea, cu ajutorul tehnicilor de inteligență artificială, teoriei grafurilor lucrăm și în domeniul reducerii TVA. Începând cu data de 1 august vom fi pregătiți să operaționalizăm aceste module antifraudă.”, a declarat în cadrul ceremoniei de inaugurare a lucrărilor, Ministrul Finanțelor Publice, Marcel Boloș.

FOTO:

Institutul de Cercetare în Inteligența Artificială își propune să dezvolte o infrastructură specializată care să faciliteze elaborarea de modele experimentale, prototipuri, tehnologii și produse noi, bazate pe inteligență artificială. Această infrastructură va facilita transferul tehnologic al acestor soluții inovative către mediul economic și comunitate. Principalele activități de cercetare, dezvoltare și inovare se vor desfășura într-un spațiu modern și dotat cu toate echipamentele necesare cercetării în inteligență artificială și ale aplicațiilor acesteia. 

Constructorul viitorului centru dedicat Inteligenței Artificiale este compania KESZ Construcții România iar valoarea totală a contractului privind proiectarea și execuția lucrărilor se ridică la aproximativ 18 milioane de euro fără TVA. Termenul pentru finalizarea lucrărilor este 8 noiembrie 2025.

”Inteligența Artificială devine „noua electricitate” care transformă economia și societatea. Transferul noilor tehnologii către industrie este în curs de materializare în câteva domenii de vârf ca vehiculele autonome sau sănătate digitalizată, dar trebuie extins la toate domeniile vieții economice și sociale, cum ar fi educație, servicii, comerț, domeniul medical și multe altele. Infrastructura de cercetare propusă, ce va lua forma ICIA va desfășura activități de cercetare industrială și dezvoltare experimentală, totul pentru a veni în întâmpinarea acestor nevoi ale mediul socio-economic. Ne bucurăm să punem bazele acestui proiect inovator și să fim martorii unei evoluții, care, sperăm noi, va aduce beneficii majore comunități clujene și nu numai”, a declarat Vasile Țopa, rectorul Universității Tehnice din Cluj-Napoca.

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca marchează un moment istoric prin lansarea construcției Institutului de Cercetare în Inteligența Artificială, un proiect de anvergură care promite să aducă contribuții importante în domeniul Inteligentei Artificiale și tehnologiilor asociate. Cu o infrastructură specializată, axată pe cercetare și dezvoltare, institutul se prefigurează ca un lider în avansarea tehnologică și în stimularea colaborării între mediul academic și industrie. Prin această inițiativă, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca se afirmă ca un pol al inovării și totodată contribuie activ la integrarea inteligenței artificiale în multiple sectoare economice și sociale.

”Clujul face din nou istorie! Din nou ora exactă se dă în România de la Cluj, de această dată în domeniul Inteligenței Artificiale prin ceea ce Universitatea Tehnică de la noi promovează prin Institutul de Cercetare în Inteligența Artificială (ICIA. Este reușita Universității Tehnice li a ecosistemului de inovare de la Cluj, a ecosistemului de clustere pe care îl avem și în ultimul rând a autorităților locale și regionale ce au rolul de a crea condițiile pentru dezvoltarea unui asemenea ecosistem, de data asta specific inteligenței artificiale. Am reușit, aici la Cluj, să creăm condiții pentru ca inovarea să fie la ea acasă.”, a transmis în cadrul ceremoniei primarul Emil Boc.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza