”U”niversare, ”Cult”iversare și ”Stud”iversare la Zilele Clujului. Evenimentul marchează spiritul sportiv, cultural și academic al orașului

by Cristina Mihaila

Ediția 2019 a Zilelor Clujului va marca, prin evenimente și acțiuni aparte, aniversarea unor instituții clujene remarcabile, care au contribuit activ la dezvoltarea orașului în ultimul secol. Printre altele, Cluj-Napoca este recunoscut ca un important centru academic, universitățile și școlile clujene fiind de multe ori un etalon în rândul instituțiilor de învățământ din țară. De aceea, anul acesta vor fi sărbătorite sau ”studi”versate, după cum spun organizatorii, cele mai importante instituții de învățământ din oraș: UBB, UMF Iuliu Hațieganu, USAMV, Academia de Muzică Gheorghe Dima și Colegiile Barițiu, Coșbuc și Racoviță.

De asemenea, anul acesta, de Zilele Clujului se marchează și centenarul a două instituții importante pentru vitalitatea culturală a Clujului:

Teatrul Naţional Cluj-Napoca – Prima stagiune a Teatrului Național din Cluj-Napoca începe la 1 decembrie 1919. De atunci, timp de un secol, instituția de cultură clujeană s-a remarcat constant atât prin spectacolele oferite publicului cât și prin actorii remarcabili pe care i-a dat lumii de-a lungul timpului. Odată cu evoluția teatrului, stilul spectacolelor s-a diversificat și s-a modernizat, în prezent instituția fiind considerată una dintre cele mai importante din România.

Opera Nationala Romana Cluj-Napoca e prima instituție lirică a țării și a luat ființă în septembrie 1919. De la înfiinţare şi până în prezent, pe scena Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca au fost prezentate peste două sute de titluri de operă, operete şi balete din repertoriul universal demonstrând o largă deschidere spre toate şcolile şi stilurile. Grandoarea operei clujene pulsează în continuare la fel de însuflețită, la un secol de la prima ridicare de cortină!

Tot la 100 de ani care au trecut de la naşterea sa, „U” Cluj va fi sărbătorită de Zilele Clujului. ”U” s-a dovedit a fi o idee la care au aderat și continuă să adere atâtea generații de clujeni, studenți și iubitori ai sportului. De asemenea, ”U” BT Cluj-Napoca a devenit o echipă fanion în orașul de pe Someș, în timp ce Clubul Sportiv Universitatea Cluj se mândrește cu peste 600 de sportivi și tehnicieni, dintre care 170 de studenți și aproape 200 de elevi, care activează în 21 de ramuri sportive.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza