Unde mergem anul acesta în vacanță? Grecia sau Bulgaria, printre cele mai plauzibile destinații pentru turiștii români

by Cezar Leizeriuc

Din cauza restricțiilor de călătorie impuse la nivel global, variantele din care turiștii pot alege anul acesta sunt clar limitate. Grecia și Bulgaria sunt deocamdată cele mai accesibile, dar și cele mai sigure țări care și-au deschis deja porțile pentru turiști. De exemplu, un sejur în Grecia, mai exact pe insula Creta, costă între 450-550 de euro de persoană, timp de o săptămână, cu avion dus-întors. Aici testele anti Covid se fac la aterizarea pe aeroport. De cealaltă parte, vecinii bulgari ne așteaptă cu prețuri între 300-400 de euro de persoană, dar cu transport individual.

Din ceea ce ne spun managerii agențiilor de turism, majoritatea oamenilor nu călătoresc în acest moment în scop turistic. Merg doar cei care trebuie să muncească în țara respectivă sau să-și viziteze rudele. Reticența este mare în ceea ce privește Spania, Italia sau Franța.

„Ca destinație de vacanță pentru o călătorie cu avionul este Grecia. Guvernul elen a impus efectuarea testelor pe aeroporturi. Sunt teste rapide, iar apoi turiștii pot pleca la cazare dacă sunt în regulă. Aici s-au micșorat ofertele cu aproximativ 20%. De exemplu un sejur în Creta, o săptămână, cu avion dus-întors inclus, la demipensiune, costă între 450-500 de euro de persoană. Dacă vorbim de hotelurile de lux, să știți că sunt scumpe. Trec de 1.000 de euro.

Cea de-a doua destinație este Cipru. Aici se impune testul Covid înainte de plecare. De asemenea, și aici au scăzut foarte mult ofertele. Din luna februarie, prețurile au scăzut cu 200-300 de euro de persoană în acest moment. Recomand turiștilor să facă testul Covid înainte să plece pentru a nu risca să-și petreacă concediul în spitalele cipriote”, a declarat Oana Rusu, manager agenție de turism.

În rândul celor care preferă să meargă cu mașina individuală, Bulgaria sau Croația sunt variantele cele mai plauzibile din punct de vedere al măsurilor de siguranță.

„Pentru cei care preferă să călătorească cu mașina, Bulgaria este deschisă. Astăzi chiar am primit un comunicat de la Ministerul Bulgariei care consideră că România este o țară verde. Le recomandă turiștilor români să vină cu încredere pentru că ambele guverne nu vor impune carantina în cazurile lor. Se discută să se impună măsurile precum în Grecia, în cazul pacienților pozitivi să poată fi internați pe socoteala statului bulgar. În Bulgaria un sejur de o săptămână costă în jur de 350-400 de euro, dar cu transport individual.

O altă destinație este Croația. Aceștia impun doar completarea unui formular la intrarea în țara lor. Ar mai fi Ungaria în zona stațiunilor balneare. Acolo se circulă liber în acest moment. Tunisia, Turcia, Egipt, Emiratele Arabe sunt închise. Nu sunt avione către aceste țări și nu cred că anul acesta se vor efectua astfel de curse”, explică managerul agenției.

Dacă până acum mulți dintre turiștii români și nu numai, preferau să-și facă vacanțele în Italia sau Franța, vara aceasta multe dintre ele au fost anulate.

„În ceea ce privește Italia sau Franța, zborurile sunt de asemenea deschise, dar lumea nu călătorește acolo în scop turistic. Nicidecum nu merg pe litoral. Eu am avut anulate foarte multe vacanțe spre Italia. În Franța sunt zboruri spre Paris sau Lyon. Cele cu deschidere spre Coasta de Azur nu există din Cluj, dar cred că sunt foarte puține persoane care zboară încolo”, încheie Oana.

Totuși, reprezentanții agențiilor de turism speră ca odată cu ridicarea restricțiilor spre mai multe țări să revină și interesul turiștilor. De altfel, puțini și-au anulat cu totul concediul programat în străinătate, majoritatea preferând să amâne pe o altă perioadă.

„În momentul de față turiștii preferă destinațiile unde nu sunt restricții. Pentru Marea Britanie și Spania s-au deschis doar de câteva zile zborurile. Grecia de exemplu este una dintre singurele variante pentru cei care preferă sejururile, alături de Bulgaria. Doar aceste două destinații merg în această perioadă. Marea majoritate a clienților noștri au reprogramat datele biletelor pentru diferite destinații externe. Sunt destul de puțini cei care s-au retras pur și simplu”, a declarat Ionuț Curea, managerul unei alte agenții de turism.

Unii turiști sunt mai reticenți, alții mai libertini. Sunt păreri pro și contra: „Nu au nicio problemă cu testatul când ajung pe aeroport. Săptămâna aceasta am avut un avion care a aterizat în Creta, iar pasagerii au fost testați aleatoriu. Doar o oră jumătate a durat transferul de la aeroport până la cazare. Nu se pierde foarte mult timp cu aceste teste. Pe lista celor din Cipru noi apărem cu o culoare galbenă sau chiar portocalie. Turiștii români trebuie să-și facă testul anti Covid dacă vor să meargă acolo”, explică managerul agenției.

În Grecia lucrurile par să funcționeze cel mai bine. Având un număr mai mic de cazuri, atmosfera era mai relaxată și prielnică pentru o vacanță pe cinste. Creta este una dintre cele mai accesibile destinații de pe litoralul elen.

„Avem pachete vara aceasta pentru Creta cu plecare din Cluj. Prețurile pornesc de la 450-500 de euro de persoană timp de o săptămână la un hotel de 3 stele cu mic dejun. Grecia este singura variantă pe care o avem în acest moment și care operează. Lumea să nu se sperie, să aștepte. În momentul de față lucrurile merg ok în Grecia. Chiar dacă se fac aceste teste este spre binele tuturor. Cazurile de Covid sunt mult mai puține acolo decât la noi, atmosfera este mai relaxată. Noi tratăm fiecare rezervare în parte, ajutăm clienții să nu piardă banii pe care i-au dat ca avans. În ceea ce privește destinațiile noi, nu vom mai adăuga vara aceasta, posibil la anul”, încheie Ionuț.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza