Un pictor din Cluj a schimbat viețile nevăzătorilor din întreaga lume. A inventat un alfabet al culorilor pentru nevăzători

by Oana Spiru

Un pictor din Cluj a schimbat viețile nevăzătorilor din întreaga lume după ce a inventat un alfabet al culorilor pentru cei care nu au vazut niciodată soarele, iarba, clădirile, flori sau plante. Fie că lucrează la un calculator, spre exemplu, sau au în mâini fise de lucru, nevăzătorii pot sa simtă culorile pentru că le sunt descrise într-o formă inedita. Mai mult decât atât, acest alfabet este integrat într-o platformă pe care o pot accesa toți cei care nu pot sa vadă, dar sunt curioși să simtă cu adevărat ce înseamnă culoarea, printr-un limbaj specific.

Mela este acum ajutorul și asistentul lor pe care îl pot întreba orice curiozități. Este acolo sa le răspundă întrebărilor și sa ii aducă astfel mai aproape de noțiunile de culori.

„Platforma bine în culori a fost realizată cu sprijinul asociației zi de bine și este un site complex care folosește inteligenta artificiala. Mela este un asistent virtual care răspunde la toate întrebările puse referitoare la culori”, a declarat Tudor Scripor, inventator culori.

Pe viitor se dorește transpunerea alfabetului în cât mai multe domenii pentru ca cei care nu văd să aibă o viata mult mai ușoară.

Te-ar putea interesa si

1 comentariu

Comenteaza