Un nou vaccin împotriva COVID-19 va ajunge în România luna viitoare

by admin

Un nou vaccin împotriva COVID-19 va ajunge în România luna viitoare. Este vorba despre serul produs de Johnson&Johnson, primul care se va administra într-o singură doză. Potrivit lui Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, țara noastră va primi primele vaccinuri la jumătatea lunii aprilie, dar prima tranșă va număra doar câteva zeci de mii de doze.

„În a doua jumătate a lunii aprilie dacă nu mă înşel ar trebui să primim probabil prima tranşă. Nu este una consistentă, probabil că vom primi câteva zeci de mii de doze. Reamintesc faptul că se administrează într-o singură doză, deci schema de vaccinare este simplificată. Din acest motiv nu au fost luate decizii finale vizavi de categoria de persoane eligibile. Ţinând cont de faptul că este un vaccin recomandat tuturor celor cu vârsta de peste 18 ani şi care nu au contraindicaţii cunoscute, vom vedea care va fi strategia prin care vom folosi acest tip de vaccin”, a explicat Valeriu Gheorghiță.

Deoarece se adminsitrează într-o singură doză, acest vaccin va fi destinat mai ales pentru centrele mobile și  pentru vaccinare în localitățile în care accesul la centrele de vaccinare este mai redus.

„Asta nu înseamnă că nu va fi accesat şi de restul categoriilor de persoane”, a precizat însă coordonatorul campaniei de vaccinare.

Pe lângă noul ser, România urmează să primească, suplimentar, 120.000 de doze din vaccinul Pfizer/BioNTech. În schimb, va scădea numărul vaccinurilor produse de AstraZeneca.

„Practic, săptămâna viitoare ar fi trebuit să primim 224.640 de doze, suplimentar vom avea 120.510 doze. Acestea fac parte dintre cele patru milioane de doze care au fost alocate suplimentar Uniunii Europene și practic aceasta este cota care revine României”, a declarat Andrei Baciu, vicepreședintele comitetului privind vaccinarea.

În ceea ce privește vaccinul produs de Moderna, 162.000 de doze ajung săptămâna viitoare în țară, conform programului de livrare.

În schimb, în ceea ce privește serul produs de AstraZeneca, săptămâna aceasta România va primi 43.000 de doze, cu 112.000 de doze mai puțin decât era programat. Săptămâna viitoare vor mai sosi 48.000 din  cele 378.000 de doze care era programate.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza