Un medic clujean propune testări COVID la domiciliu. Caută voluntari

by Cristina Mihaila

Îngrijirea la domiciliu și voluntariatul ar putea să fie două măsuri foarte importante pentru a trece cu bine de această perioadă. Este părerea medicului urolog Mihai Suciu, de la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal din Cluj. Acesta face un apel în special către medicii rezidenți pentru a încheia un parteneriat ce ar permite testările Covid la domiciliul pacienților. Până acum, medicul reușit să obțină sprijinul Universității de Medicină și Farmacie  și al Direcției de Sănătate Publică, dar mai are nevoie de voluntari.

”Sper ca toată lumea să înțeleagă importanța a ceea ce încercăm să facem. Ne propunem să participăm la prelevarea probelor de Sars-Cov-2 pentru pacienții care au suspiciunea de a fi pozitivi, la domiciliu. Împreună cu cei de Beard Brothers avem o mașină pusă la dispoziție, avem un șofer angajat, ne mai trebuie doar câțiva rezidenți care să participe la această acțiune și să putem să prelevăm probele de acasă”, spune medicul Mihai Suciu.

Această metodă ar degreva, pe de o parte, serviciile de ambulanță care sunt suprasolicitate în această perioadă și, pe de altă parte, ar scuti pacientul de la o serie de costuri pe care nu întotdeauna și le pot permite.

”Sunt foarte mulți pacienți care nu își permit să plătească o salvare privată cu 700 de lei pentru testul covid, iar salvările de stat sunt ocupate cu cazuri grave, de aceea există situații în care ajung la pacienți și după patru, cinci zile. Noi putem să le preluăm probele direct de acasă și să le ducem la laborator, iar pacienții să primească rezultatul toto acasă, telefonic, iar apoi ei să contacteze DSP-ul ca să fie înregistrați. Eu cred că e nevoie de acest lucru și putem să facem și acest pas. Dacă în urmă cu două săptămâni am reușit să dăm drumul la liniile telefonice și am reușit să avem o colaborare bună cu cei de la DSP, cred că putem să continuăm această colaborare și sper să ne ajute și universitatea să implicăm cât mai mulți rezidenți în acest demers”, a mai spus Suciu.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza