UBB vine în sprijinul celor afectați de COVID-19. A înființat o linie telefonică de suport

by admin

Universitatea „Babeș- Bolyai” din Cluj-Napoca vine în sprijinul celor afectați de COVID-19. Instituția a înființat o linie telefonică de suport, pentru reducerea stresului asociat pandemiei.

„Pandemia COVID-19 a avut consecințe psihologice și medicale majore la nivel societății. Autoritățile au manageriat adecvat componenta medicală, dar cea psihologică a fost relativ ignorată, deși aceasta are un rol fundamental asupra sănătății mintale a populației în pandemie – cu impact asupra calității vieții oamenilor și a funcționării socio-economice – și chiar asupra transpunerii sfaturilor medicale în comportamentele individuale. În plus, deși problemele de sănătate mentală au crescut în ultimul an, serviciile de specialitate s-au redus similar cu reducerea acestora pentru diverse condiții medicale, în urma instituirii unor condiții speciale de protecție în instituțiile/organizațiile care oferă servicii de sănătate, cu impact negativ asupra serviciilor de psihologie pentru pacienții care s-au infectat cu noul coronavirus, pentru familiile acestora, pentru personalul medical și de îngrijire, pentru angajatori și salariați, pentru copii, părinți, profesori și școli”, se arată într-un comunicat al UBB Cluj.

Linia telefonică a fost înființată cu sprijinul Ministerului Sănătății și al Asociației de Psihoterapii Cognitive și Comportamentale din România. Ea va fi operată de psihologi cu drept de liberă practică, care au urmat un program de pregătire în baza unui protocol bazat pe dovezi validate științific.

„Specialiștii – psihologii cu drept de liberă practică – au fost pregătiți pe baza unui protocol bazat pe dovezi validate științific pornindu-se de la premisa unei intervenții singulare, fiind mai degrabă un serviciu de prim ajutor psihologic cu o durată scurtă, nu o linie de psihoterapie sau consiliere pentru tratamentul tulburărilor psihice, aceste servicii având o altă structură, cei în nevoie fiind orientați spre astfel de servicii în cursul suportului psihologic. Toți psihologii implicați în acest program sunt certificați de Colegiul Psihologilor din România și își asumă răspunderea profesională și etică pentru intervențiile efectuate. Săptămânal ei beneficiază de supervizare, îndrumare și feedback privind modalitatea de derulare a serviciilor oferite, prin APCCR și Clinica UBB”, se mai arată în comunicatul universității.

„UBB, prin Clinica proprie de psihologie, și Asociația Psihologilor din România au propus pe parcursul anului 2020 o serie de ghiduri psihologice în pandemie pentru populație, ghiduri accesate de sute de mii de oameni, fiind astfel liderii naționali în această direcție. Prin acest demers, implicăm însă acum autoritățile în mod formal în preocuparea pentru sănătatea mintală a oamenilor. În funcție de interesul populației, echipa de specialiști va putea fi extinsă. Important este că acum oamenii, adulți și tineri, pot avea acces gratuit la cele mai avansate servicii psihologice de intervenții cognitiv-comportamentale, într-un regim personalizat, bazat pe dovezi. În plus, psihologii implicați vor fi familiarizați cu alte resurse disponibile oferite de diverse organizații profesionale, ghidând astfel pacienții pentru servicii suplimentare/complementare în această direcție, contribuind astfel la crearea unei rețele naționale extinse de suport psihologic în pandemie”, a transmis și rectorul UBB Cluj, Daniel David.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza