Turcia, preferata românilor pentru concediul de vară. Sezon peste așteptări pentru agențiile de turism

by Cristina Mihaila

După doi ani de pandemie și un început de 2022 marcat de războiul din Ucraina, industria turismului părea în declin complet. În stațiunile de pe litoralul românesc s-a simțit cel mai tare. Imaginile cu stațiunile goale, prețurile uriașe, dar și lipsa personalului în Horeca au făcut ca, vara aceasta, tot mai mulți români să opteze pentru un concediu în străinătate. Au preferat Turcia, cu regiunea Antalya, unde vacanțele all inclusive se potrivesc pentru orice familie. Reprezentanții agențiilor de turism spun că vânzările au fost chiar peste așteptări anul acesta, probabil datorită poftei crescute a românilor de a călători după doi ani de restricții.

”Dacă în 2019 am avut în jur de 2 milioane de euro turn-over-ul anual, în 2020 am scăzut puțin comparativ cu restul pieței, am scăzut sub 2 milioane de euro. În 2021 am urcat spre 5 milioane de euro turn-over, iar anul acesta targetăm 10 milioane, cu 7 milioane deja realizate. Anul trecut Egipt a fost vedeta sezonului, conjunctural, în funcție de legislație și regulamente. Anul acesta a revenit Turcia în pole-position, iar Egiptul și Grecia se luptă pentru locul 2”, spune Florin Crișan, managerul unei agenții de turism.

În iulie și august, hotelurile din Turcia au fost complet rezervate, la fel și pentru septembrie. Așa că, dacă turiștii s-au bazat pe oferte last-minute, șansele să mai găsească locuri libere au fost minime. Poate mai mult noroc vor avea cu early-bookingul. Prețurile au fost însă și ele modificate de crizele suprapuse.

”Pentru Turcia a fost poate cel mai bun sezon din istoria lor, hotelurile au intrat din last minute în stop-sales, deci nu am avut soluții de last-minute decât foarte puține. S-au găsit câteva camere stânga- dreapta pe anumite unități de cazare, dar nesemnificativ în comparație cu imensitatea destinației Antalya. Pe sezonul acesta ei sunt undeva la un 99% grad de ocupare, cu toate că au crescut tarifele pe destinații în conjunctura creșterii prețurilor global. Vor crește și pe sezonul viitor, iar de aceea recomand achiziția Turciei de iubitorii destinației în early-booking. După 1 Octombrie vor fi produsele in piață și pot să-și aleagă data de plecare pe care și-o doresc și unitatea de cazare pe care și-o doresc la un tarif decent. Ulterior, early-booking-ului îi vor mai rămâne puține unități de cazare disponibile la tarife foarte mari. Tot din acest principiu, venim în ajutorarea clienților noștri cu o soluție de iarnă în Turcia, creștem capacitatea zoborurilor către Antalya- Turcia pe perioada de iarna și încercăm să ducem 12 luni zborurile. Vom avea soluții pe unități de cazare High-Class, iubitorii acestor destinații care n-au reușit anul acesta din cauza prețurilor să atingă bugetele solicitate, vor putea în iarna să beneficieze de reduceri substanțiale la tot ce oferă un resort high-class din Turcia, iar din punct de vedere a climatului avem intre 20-30 de grade in mijlocul zilei. Chiar daca nu putem face baie in mare, putem face in piscina incălzită din interiorul hotelului sau in SPA-urile pe care mizăm foarte mult”, a adăugat Florin Crișan.

Prețurile pentru un sejur în Antalya pornesc de la 500 de euro de persoană și ajung la 3.000 de euro/pachet.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza