Tudor Chirilă: “La noi, școala este PARALELĂ cu viața” / “Copiii învață noțiuni pe de rost care le sunt livrate într-un mod plictisitor. La 10 ani NU știu să taie o roșie”

by admin

În cadrul emisiunii Servus, Cluj!, Tudor Chirilă și-a exprimat punctul de vedere asupra unui subiect destul de dezbătut în ultima vreme, și anume, educația din România. Solistul trupei Vama se arată destul de dezamăgit și consideră că sistemul de educație din țară este învechit, “școala fiind paralelă cu viața”, iar prin urmare copiii ajung să învețe doar niște noțiuni pe de rost fără aibă contact cu viața reală.

“Din păcate, educația nu pare să se îndrepte într-o direcție bună, pentru că școala este paralelă cu viața. Copiii noștri termină școala învățând noțiuni pe de rost care le sunt livrate într-un mod plictisitor. La 10 ani nu știu să taie o roșie, nu știu la 10 ani să bată un cui, să înțeleagă cum funcționează un șurub sau cum funcționează o bormașină sau să facă o omletă. Eu cred că un copil la 10 ani trebuie să-și facă o omletă singur. Acestea sunt lucruri practice care fac deliciul copiilor. Din ele s-ar putea desprinde lucrurile teoretice de care ai nevoie. Atunci când faci o omletă poți să începi să vorbești despre tot felul de chestii. De ce se separă albușul de gălbenuș sau care e treaba cu coaja oului, proprietăți și așa mai departe.

Din practică poți deprinde teoria. Sistemul nostru de educație este cumva învechit și creștem o generație de copii speriați care nu cunosc viața și nu știu să o trăiască. Asta e marea problemă. La noi, educația civică se face la ore de dirigenție. Dacă nu integrezi materiile importante în curiculă, în care toți profesorii ar trebui să aibă o parte de civism în orele lor fie că vorbim de geografie, biologie sau altele. (…) În momentul în care mergi pe autostradă pe contrasens n-ai trecut prin școala aia… Să fii conștient de impactul tău în societate este ceva extrem de important”, a explicat Tudor Chirilă în emisiunea Servus, Cluj!.

La un moment dat, în timpul emisiunii Servus, Cluj!, moderatorul a făcut o trimitere către generația aniilor ’90 care își punea speranțe în sloganul “Monarhia salvează România”. Întrebat dacă în zilele noastre Monarhia ar putea să salveze România, solistul trupei Vama a precizat: “Eu cred că doar educația salvează România, sincer. Începând chiar de la firul ierbii”.

Întreaga emisiune VIDEO poate fi urmărită aici:

https://www.facebook.com/servuscluj.ro/videos/1148445935681750/

Sursa foto: Facebook / Tudor Chirilă

Te-ar putea interesa si

Comenteaza