Transplantul le-a oferit o nouă viață

by admin

Opt oameni au primit o nouă viață, după ce le-au fost transplantate organele unor pacienți aflați în moarte clinică din Oradea și Târgu Mureș. Prelevarea organelor a fost efectuată sub supravegherea unor echipe ale Institutului Clinic Fundeni şi Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj, informează Agenția Națională de Transplant.

„Un adevărat maraton pentru viaţă a început în zorii zilei de vineri, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea, acolo unde familia unui pacient de 51 de ani, aflat în moarte cerebrală, a fost de acord cu donarea de organe şi ţesuturi şi, astfel, 3 pacienţi au primit viaţă prin transplant de ficat şi rinichi, iar alţi 2 se vor bucura de vedere prin transplant de cornee. Ca de fiecare dată, echipa de coordonare a spitalului din Oradea (Dr. Ştefan Pataki, Dr. Simona Mirt, Dr. Silviu Turcus, as. Emese Szabo, as. Aurelia Cheregi) a făcut dovada profesionalismului şi, alături de echipele de prelevare ale Institutului Clinic Fundeni şi Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj, au transmis mai departe flacăra speranţei”, se arată într-un comunicat al Agenției Naționale de Transplant.

Cea de a doua intervenție a avut loc la Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, unde familia unui copil de numai 13 ani a fost de acord să îi doneze organele.

„Mulţumim cu profund respect familiei şi sperăm că vor găsi o minimă alinare la gândul că alţi 3 tineri vor putea trăi datorită gestului făcut. Alături de familia îndurerată s-a aflat echipa ATI şi de coordonare a spitalului din Tg. Mureş (Dr. Mihai Morariu, kdp, şi as. Andrei Burghelea, coordonator transplant). Aceleași echipe ale Institutului Clinic Fundeni şi Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj, au realizat prelevarea ficatului şi rinichilor”, au arătat reprezentanții Agenției Naționale de Transplant.

„Traversăm o perioadă cu nişte restricţii extraordinare, impuse de pandemia COVID 19, în care se fac eforturi deosebite din partea echipelor medicale şi a unităţilor sanitare astfel încât activitatea de transplant să continue, iar cei care au nevoie de un transplant să nu piardă o şansă la viaţă. Mobilizarea tuturor este maximă în momentul în care se primeşte anunţul că există un acord pentru donare. 

Împreună cu colegii mei (Dr. Alexandru Onofrei, Dr. Răzvan Lazea şi as Marius Păun) am realizat 2 prelevări de ficat într-un interval de 8 ore: la Oradea, apoi la Tg. Mureş. Ambele intervenții au decurs normal, fiind încheiate cu succes. Au fost ore intense, ţinând cont de contextul actual şi de toate măsurile de prevenţie împotriva SARS-CoV-2 pe care echipele implicate în transplant le-au implementat. Cu ajutorul Serviciilor de Ambulanţă şi a Ministerului Afacerilor de Interne, echipele medicale şi organele au fost transportate în siguranţă şi în timp util. 

De la Oradea, ficatul a ajuns la Bucureşti, la Institutul Clinic Fundeni, unde echipa chirurgicală condusă de Dr. Doina Hrehoreţ a realizat intervenţia de transplant hepatic. Ficatul prelevat la Tg. Mureş a fost trimis la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sf. Spiridon Iaşi şi s-a transplantat de către echipa condusă de Prof. Dr. Cristian Lupaşcu. Alături de noi, colegii de la ICUTR Cluj, Dr. Andrei Tomuta și Dr. Dan Pop au realizat intervenţiile de recoltare a rinichilor, aducând speranţă la o viaţă mai bună pentru alţi 4 pacienţi. Corneea se va transplanta la Spitalul Sf.Spiridon Iași”, a declarat dr. Guenady Vatachki, coordonatorul echipei de prelevare ficat de la IC Fundeni. 

Agenţia Naţională de Transplant mulţumeşte tuturor echipelor medicale care fac posibilă salvarea celor pentru care transplantul reprezintă singura şansă la viaţă şi care aleg să-şi facă datoria cu responsabilitate şi profesionalism în aceste zile complicate.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza