Tradiții de Dragobete! Ce NU trebuie să faci!

by Bianca Baraboi

Dragobetele sau Năvalnicul, este un obicei vechi, care se sărbătorește pe 24 februarie. Este echivalentul Sfântului Valentin, putem spune. În țara noastră se regăsește sub diferite denumiri, în funcție de zonă: Cap de primăvară, Sântion de primăvară, Ioan Dragobete, Drăgostițele, Năvalnicul, Logodna.

sursa foto: mythologica.ro

În tradiția românească, Dragobetele marca începutul primăverii, iar data de 24 februarie nu era întâmplător aleasă. Aceasta marca începutul anului agricol. Adică momentul când toată natura renaște, și, odată cu natura, și iubirea. Astfel că Dragobetele încununează înnoirea firii și pregătirea pentru sosirea primăverii.

Fiind considerat o divinitate mitologică asemănătoare lui Eros (zeul iubirii, în mitologia greacă) și Cupidon (sau Amor, zeul roman al dragostei), Dragobete, mai este cunoscut și sub numele de Dragomir. Este considerat, în credința populară românească, fiul Babei Dochia. Năvalnic și nestatornic, Dragobetele se diferențiază de blajinitatea Sfântului Valentin din tradiția catolică și este închipuit ca fiind un flăcău voinic, chipeș și iubăreț, care sălășluieşte mai mult prin păduri. Este un zeu al bunei dispoziții, al petrecerilor și al veseliei. Uneori de Dragobete se celebrau logodne sau căsătorii iar satele românești răsunau de veselia tinerilor și peste tot se putea auzi zicala Dragobetele sărută fetele.

Tradiția spune că pe 24 februarie trebuie să sărutăm, sau cel puțin să atingem, o persoană de sex opus. Doar așa vom avea noroc în dragoste tot anul. Dacă nu vom urma datina de Dragobete, credințele populare spun că vom fi tot anul singuri, până anul viitor.

Ce NU e bine să faci în ziua de Dragobete

Se spune că de Dragobete nu se sacrifică şi nu se cumpără animale, fiind și ziua în care natura renaște. Ai voie să faci treburi mărunte în casă, însă trebuie să te ferești de munca prin ogradă sau la câmp, nu ai voie să coși, să speli sau să calci. Singurul lucru pe care ai voie să îl faci este curăţenia în casă, aranjând astfel căminul pentru ca anul ce vine să fie cu spor, belşug şi dragoste pentru toţi cei ce locuiesc în casă.

Ce e BINE să faci

Tradiția spune că în primul rând e bine să sărbătorești de Dragobete. Cei care fac asta vor fi feriți de boli și mai ales de febră. E bine să culegi flori, în special ghiocei, violete sau alte flori de primăvară, și să le pui la o icoană. Iar celebrul sărut de Dragobete îți aduce dragoste tot anul.

sursa foto: Natur

sursa info: folclor-românesc.ro

Te-ar putea interesa si

Comenteaza