Terapia Cluj va produce un medicament cu efecte demonstrate anti Covid

by admin

România a început anul acesta probele tehnologice pentru fabricarea medicamentului Favipiravir, folosit în tratarea Covid-19, la fabrica Terapia Cluj. CEO-ul companiei clujene, Dragoș Damian, a explicat că este important ca acest medicament să fie fabricat în România in conditiile in care circa 25-30.000 de pacienți Covid-19 au fost tratati cu Favipirapir. Conform datelor la nivel global, medicamentul a înregistrat un procent de 0,4% a reacțiilor adverse.

“Noi am adus începând cu luna august în jur de trei milioane de tablete în țară. Am tratat în jur de 25-30.000 de pacienți din calculele noastre. Reacțiile adverse nu semnifică eficiența, ci semnifică că are o siguranță foarte bună medicamentul. Datele la nivel global arată ca la peste 50.000 de pacienți tratați cu favipiravir, au apărut 0,4% reacții adverse. Medicamentul pare să fie foarte sigur, fără probleme pentru pacient, deci poate să fie utilizat și în tratamentul ambulator, acolo unde mereu există un medic care are grijă de tot ceea ce se întâmplă.

El este un medicament dezvoltat în Japonia în urmă cu 10 ani de zile împotriva gripei sezoniere, dar care a dovedit că are efecte și asupra Sars-Cov-1. Studiile care au început imediat după startul pandemiei din 2020 au arătat că are efecte și asupra Sars-Cov-2. Atunci s-a decis ca în Japonia, dar și în multe țări din Asia repoziționarea și utilizarea lui în protocol. Undeva prin august 2020 a fost adus de către noi și folosit în protocolul terapeutic din România. Încercăm anul acesta să facem câteva probe tehnologice să îl fabricăm în România”, a declarat pentru Servus, Cluj!, CEO-ul companiei Terapia Cluj, Dragoș Damian.

Momentan, favipiravir se utilizează doar în spitale, însă se vor face demersuri la Ministerul Sănătății astfel încât să fie vândut în farmacii cu prescripție medicală: “Vrem să evităm bunul obicei al românilor de a merge în farmacii ca să își ia 4-5 cutii să le țină acasă. E vorba de un medicament care poate fi prescris doar de o anumită categorie de medici, în așa fel încât pacienții care vor fi pozitivi cu Covid-19 și vor avea o formă mai medie sau ușoară a virusului, să poată să-și ia din farmacie medicamentul. Ne dorim ca tabletele să vină vrac și noi să le împachetăm aici, în fabrică, sperând ca în mai puțin de 1 an să reușim să îl fabricăm de la un capăt la celălalt”, explică Dragoș Damian.

Din spusele CEO-ul companiei clujene, prețul medicamentul este în jur 100-120 de lei: “Este un medicament din zona ieftină. Gândiți-vă că acum au ajuns să coste medicamentele de răceală și gripă cam 50-60 de lei. Deci medicamentul se află într-o zonă foarte accesibilă pentru toată lumea. Desigur, Casa de Asigurări dacă va dori, va putea să îl pună la decontare. Important este ca noi să asigurăm un flux continuu de produs mai ales că am intrat în valul trei și se vede din partea spitalelor că există o cerere mai mare de medicament. Apoi dacă intră și în circuitul deschis, să fim siguri că vom produce fără sincope aprovizionarea”, spune Damian, care stimeaza ca productia propriu-zisa ar putea incepe in cateva luni.

De asemena, Terapia Cluj vrea să aduca în țară un alt medicament folosit de unele state in protocolul aferent tratării pacienților infectatați cu Covid-19, respectiv Ivermectina.

“Țări precum Statele Unite ale Americii, Africa de Sud, India, Cehia, Bulgaria și Slovacia folosesc invermectina în protocol. De asemenea, sunt și alte țări care îl folosesc chiar dacă nu sunt incluse în protocol, însă medicii îl utilizează deoarece sunt dovezi că este de mare ajutor în profilaxie și în tratamentul pacienților cu forme ușoare. În acest moment, medicamentul nu este în protocolul Ministerului Sănătății, dar noi suntem dispuși să îl aducem dacă vom primi un aviz din partea lor. Vrem să fim onești, ivermectina și favipiravirul nu sunt <<glonțul de argint>>, dar sunt foarte mulți pacienți care dacă răspund la aceste medicamente, atunci merită utilizate în schemele terapeutice. Dacă un medicament care se utilizează pentru Sars-Cov-2 nu se regăsește în România, prin grupul din care facem parte, încercăm să îl aducem de oriunde din lume”, a încheiat Dragoș Damian.

Te-ar putea interesa si

1 comentariu

Zamfir Viorel 17/03/2021 - 07:57

Bună dimineața!
România se trezește. Începe să-și amintească faptul că știe să și producă, nu numai să importe toate porcăriile occidentale.
Este o veste bună și un început promițător. Ajută-ne Doamne!

Raspunde

Comenteaza