Tánczos Barna, despre cazul activistului de mediu și al jurnaliștilor BĂTUȚI în pădure: “Autorii acestor fapte să suporte consecințele legale maxime” / Persoane audiate la POLIȚIE

by admin

Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a precizat în urma atacului petrecut joi seară într-o pădure din comuna Coșna, județul Suceava, împotriva activistului Tiberiu Boșutar și a jurnaliștilor Mihai Dragolea (Cluj-Napoca) şi Radu Constantin Mocanu, care filmau un documentar despre tăierile ilegale de păduri, că asemenea fapte nu pot fi acceptate. Ministrul a cerut tuturor structurilor din sistemul silvic și de mediu să ofere cooperare totală organelor de anchetă penal pentru identificarea și sancționarea vinovaților.

“M-am întâlnit cu Tiberiu Boșutar acum câteva săptămâni, la minister, am discutat despre importanța muncii pe care o depune alături de toți ceilalți activiști de mediu și avertizori de integritate. Avem aproape 1 milion de interogări în aplicația Inspectorul Pădurii, iar cetățenii, atunci când verifică transporturi și reclamă nereguli, ne sprijină direct în lupta cu hoții de lemne.

Lucrurile au ajuns însă mult prea departe! Nu putem accepta asemenea fapte reprobabile, care pun în pericol integritatea și chiar viața celor care apără pădurea. Condamn orice agresiune de acest fel și îmi doresc ca toți autorii acestor fapte împotriva activistului Tiberiu Boșutar și a jurnaliștilor care îl însoțeau să fie identificați și să suporte consecințele legale maxime. Iar dacă se va confirma că o parte dintre agresori sunt personal silvic, ei trebuie să fie excluși imediat din această breaslă”, a transmis Ministrul Mediului, într-o postare pe Facebook. 

Tánczos Barna cere structurilor din sistemul silvic și de mediu să ofere sprijin total astfel încât anchetatorii să îi sancționeze pe agresori. 

“Le cer tuturor structurilor din sistemul silvic și de mediu să ofere cooperare totală organelor de anchetă penală și să ofere întreg sprijinul pentru identificarea și sancționarea vinovaților. Garda Forestieră Suceava a pornit deja un control în acea zonă, iar orice abatere de la legislația silvică identificată va fi drastic sancționată”, a încheiat ministrul.

Momentan 5 din cele 20 persoane vinovate, audiate în cazul atacului mafiot dintr-o pădure din județul Suceava

Atacul a avut loc joi seară asupra unor jurnaliștilor Mihai Dragolea din Cluj-Napoca, Radu Constantin Mocanu și a activisului de mediu, Tiberiu Boșutar, într-o pădure din comuna Coșna, județul Suceava. În timp ce aceștia filmau un documentar despre tăierile ilegale de păduri, au fost bătuți crunt de 20 de persoane. Victimele au ajuns la Spitalul Municipal din Vatra Dornei. Între timp, la sediul poliției au fost aduse cinci persoane, pentru a fi audiate, conform Digi24.

“La sediul Poliţiei Municipiului Vatra Dornei sunt deja cinci persoane care au fost implicate în altercaţia de aseară, care sunt supuse activităţilor procedurale, respectiv sunt audiate cu privire la eveniment. (…) Am constituit din oficiu dosarul de cercetare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de lovire sau alte violenţe şi distrugere şi continuăm activităţile procedurale.

Sperăm noi ca după efectuarea acestor audieri şi sub coordonarea procurorului de caz, bineînţeles şi cu administrarea celuilalt material probator pe care îl vom identifica în cadrul cercetărilor, să fie şi destule motive pentru a se dispune şi măsuri procesuale”, a declarat vineri, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava, comisarul şef Ionuţ Epureanu, potrivit sursei citate.

Acesta a confirmat că printre persoanele conduse la audieri se numără şi proprietarul pădurii în care a avut loc incidentul, precum şi un inginer silvic, dar cercetările continuă pentru identificarea tuturor persoanelor implicate.

Epureanu a explicat că nu a fost depusă încă o plângere penală pentru violențe, loviri și distrugere, dar că polițiștii s-au sesizat din oficiu și au început cercetare penală pentru aceste fapte.

Greenpeace România a anunţat că echipamentul şi toate înregistrările au fost distruse, iar două dintre victime și-au pierdut cunoștința în drum spre Spitalul Municipal din Vatra Dornei.

“Regizorul şi jurnalistul Mihai Dragolea, care filma un documentar internaţional despre tăierile ilegale de păduri din România, a fost bătut crunt de circa 20 de indivizi într-o pădure de pe raza comunei Coşna (jud. Suceava). Echipamentul şi toate înregistrările i-au fost distruse. Alături de el se aflau realizatorul Radu Constantin Mocanu şi activistul de mediu Tiberiu Boșutar, care îi ajuta să identifice dovezile crimelor forestiere din Bucovina. Atacul a fost sever, două dintre victime pierzându-şi cunoştinţa în drum spre Spitalul Municipal din Vatra Dornei”, au transmis reprezentanții Greenpeace România pe contul de Facebook.

Vezi cum arată activistul de mediu, suceveanul Tiberiu Boșutar, după ce a fost bătut crunt. Acesta susține că a fost <<atacat și bătut de sistem>>: “Cel care m-a bătut cel mai tare le-a spus polițiștilor că data viitoare mă leagă de mașină și mă trage până rămâne doar piciorul”, a completat activistul de mediu.

Jurnalistul și regizorul de film, clujeanul Mihai Dragolea

Sursa foto: G4media

Sursa foto: Digi24

Te-ar putea interesa si

Comenteaza